Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

2012.05.30.


Ossza meg!



Nem a munkanap tesz nyavalygóssá!


 

 

Lehet, hogy nem a túlhajszoltság vagy a túl sok edzés a felelős a nyafogós, ábrándos napokért, hanem az alvási problémák.

Emberek milliói érzik napközben kimerültnek magukat - ennek sok esetben nem az az oka, hogy túl keményen dolgoznak, túledzik magukat vagy nem esznek elég vitamint.

Az igazi ok sokszor az, amiről nem is tudnak: alvási problémájuk. Az obstruktív alvási apnoé csak Amerikában 18 millió embert érint, de 90 százalékuk nem tud problémája létezéséről.

Az alvási apnoé a légutak blokkolódását okozza, miközben az ember alszik, meggátolva, hogy annyi oxigénhez jusson, amennyire a testnek szüksége van.

Számos ember, aki alvási apnoéval küzd, krónikus horkoló. A horkolók számos esetben felébrednek éjjel, amikor úgy érzik, nem kapnak rendesen levegőt - de legtöbbször ébredésük öntudatlan, nincsenek tisztában vele, hogy felébredtek.

 

 

"Ennek köszönhető tehát a napközben tapasztalt kimerültség: a megszakításokkal alvás súlyos nappali álmosságot okozhat. Lassú folyamat, amely éveken át alakulhat ki - mondta el Dr. Joyce Walsleben, a New Yorki egyetem egészségügyi iskolájának professzorasszisztense. - Az emberek azonban sokszor azt gondolják, ó, már idősebb vagyok, ezek a tünetek normálisak."

Az alvási apnoéra a nőknél különösen nehéz rájönni, miután ők nem is horkolnak annyira. Inkább a napközbeni depresszió, szorongás, a közérzet romlása érezhető. A túl kevés alvás érezteti hatását.

"Amellett, hogy hiányzik a megszokott energia, az alvási apnoé a balesetek számát is növeli - mintegy 15 százalékkal emelkedik meg a normális kockázat - mondta Dr. Steven Park, a New Yorki Montefiore egészség központ munkatársa. - Ugyanígy az ipari balesetek száma is megnő."

A tetejébe, az alvási apnoé az olyan problémák esélyét is növeli, mint a kettes típusú diabétesz, a magas vérnyomás, a szívbetegség, szívroham, a stroke és a korai halál.

Úgy tűnik, az élethossz akár 20 évvel is lecsökkenhet, ha valaki alvási apnoéban szenved - mondta Dr. Park. - Hogy mi blokkolja a légutakat, az személyről személyre változik. Az elhízás az egyik gyakori ok, mert szűkíti a légutakat; gond, ha a nyelv túl nagy, hátrahúzódik és elzárja a légutakat. A krónikus allergia ugyancsak probléma lehet.

Az alvási apnoé diagnosztizálásának általában az a módja, hogy a személy laborban tölt egy éjszakát, ahol figyelik alvását. A légzés 10 másodpercre vagy ennél hosszabb időre is leállhat - a hypoapnea, amikor a légzés szinte teljesen megáll. Ha alvási apnoéról vagy hypoapnoéról van szó, ezekből az epizódokból legalább ötöt kell tapasztalni az egyénnél.

 

 

"Egy otthoni teszt sajnos nem ad annyi információt, mint egy laborban végzett vizsgálat, bár persze az emberek többsége otthon tud igazán jól aludni. A laborban azonban az is kiderül, hogy mely tünetek különíthetőek el az alvási apnoétól, amelyeket esetleg annak tulajdonítottunk előtte" - tette hozzá Dr. Steven Park.

Mindenesetre ha egyszer megvan a diagnózis, már sokkal könnyebb segíteni. Az orvos felírhat ún. CPAP-t, ez egy szerkezet, amely pozitív légnyomást fúj be és nyitva tartja a torkot. A levegő áramlását be lehet állítani: mennyire legyen erőteljes.

Fogászati eszözök is léteznek, melyek a nyelv hátracsúszását gátolják alvás közben. Ha nyilvánvaló a légúti probléma, műtét is szóba jöhet - például, ha az orr elzáródásáról van szó. Gyermekeknél gyakran segít a mandulák kivétele.

Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!



Ajánlott termékek


100x200 Félkemény/Medium
Prémium amerikai minőségű medium félkemény rugós matrac szabvány 100x200 és egyedi méretben is országos házhozszállítással.

Sealy Emotion Medium - 100x200cm Félkemény táskarugós matrac topperrel

Prémium amerikai minőségű medium/ félmemény rugós matrac párnázott felsőrésszel...

386 990 Ft
matrac.hu
nyári baba hálózsák
Baba hálózsák, gyerek hálózsák - nyári- NOVETEX matrac

Baba hálózsák, gyerek hálózsák - nyári

A meleg nyári estékre kitűnő választás egy könnyű nyári hálózsák. Egy biztonságos...

6 490 Ft
matrac.hu
3 személyes ágyazható kanapé
Ambassador 3 személyes kanapé relax fotellel - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Ambassador 3 személyes kanapé relaxfotellel

Ambassador - 3 személyes kanapé - kinyitható kanapéágy, teljes értékű matraccal. Napközben...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
egészségpénztárra elszámolható
Gyerekmatrac Kókuszmatrac 6 - NOVETEX 60x120/6cm

Kókuszmatrac 8 - NOVETEX 70x140/8 cm

Kókuszmatrac babáknak 70*140 Tökéletes alátámasztás a kisbaba gerincének. Kiválóan...

40 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.