Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

Ossza meg!


Szakszótár

Gerinc


 

A törzs vázát a gerinc- vagy csigolyaoszlop alkotja. Az emberben ehhez 12 pár borda ízesül, amelyeket elöl a szegycsont kapcsol össze. Ezek közül csak a felső hét pár borda valódi borda, mert ezek egyenként ízesülnek a szegycsonthoz. Az ez alatti három pár borda úgynevezett álborda, amely porcosan összekapcsolódik, és együtt nő a szegycsonthoz, míg az utolsó két pár borda egyáltalán nem ér a szegycsonthoz; ezek az úgynevezett lengőbordák.

A gerinc magába foglalja és védi a gerincvelőt, mely a koponyaalaptól a medencéig ér. A gerincen elhelyezkedésük szerint szakaszokat különböztetünk meg.

A nyaki gerinc a gerinc nyaki szakasza. Két lajhárfaj és a manátuszfélék  kivételével az emlősöknek hét nyakcsigolyájuk van. 

A hátgerinc a nyak alsó részétől a medence tetejéig ér. A hátgerinc bordákhoz kapcsolódó része a mellkasi gerinc. a fennmaradó része az ágyéki gerinc. A keresztcsonti csigolyák a medence régióban helyezkednek el. Több keresztcsonti csigolya egy struktúrában történő egyesülése esetén keresztcsontról beszélünk.



 A gerinc görbületei
 


Az emberi gerincen jellegzetes görbületek vannak. Ezek a két lábon járás, az állás és ülés hatására fejlődnek ki. A nyaki szakasz előre konvex , a háti hátra konvex , az ágyéki/lumbalis ismét előre domború , végül a keresztcsonti/sacralis megint hátra domborodik. Ezek a görbületek a gerincet egy függőlegesen jól rugózó képződménnyé teszik, ami az ember álló helyzetben történő járása, sportolása stb. közben biztosítja az agyat tartalmazó koponya rugalmas alátámasztását. A gerinc oldalirányú  görbületeit scoliosisnak nevezzük, amelyből legtöbbször jobbra hajló figyelhető meg, és nem feltétlenül jelent patológiás állapotot. 

 

 

A gerincoszlop feladata

 

Kiegyenesedett testhelyzetben a gerinc támasztja alá a fejet és a törzset, továbbá csatlakozási helyet biztosít a bordák, a hát ínszalagjai és izmai számára. Emellett a sérülékeny gerincvelőt is védi a károsodástól. A gerincoszlop ezenkívül a kalcium és más ásványi anyagok tárháza, a csigolyatestek pedig a vérsejteket termelő csontvelőt tartalmazzák.

 



Ajánlott termékek


Egyensúlyozó párna - Dinamikus ülőpárna

Egyensúlyozó párna - Dinamikus ülőpárna

Az ülőpárna használata javítja az egyensúlyt, a stabilitást és a koordinációt. Használata...

8 190 Ft
matrac.hu
fa éjjeliszekrény
Sydney fa éjjeliszekrény - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Sydney fa éjjeliszekrény

Sydney fa éjjeliszekrény - Kedvére kiválaszthatja a hálószobájába illő éjjeliszekrényt,...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
vasalást nem igényel
Ágytakaró steppelt taft - kék - 2 db díszpárnával - NOVETEX matrac

Ágytakaró steppelt taft - kék - 2 db díszpárnával

Ágytakaró steppelt taft 220x240 - kék - 2 db díszpárnával Elegancia a mindennapokban!...

32 990 Ft
matrac.hu
100 napos extra komfort garancia! Egészségpénztárra elszámolható! Ingyenes matractisztítással!
Flexibilis biomatrac kókuszmatrac 200x200 - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Flexibilis NOVETEX biomatrac 200x200 - kókusz matrac 2HK12

Flexibilis 2HK12, dupla komfort, hajlítható, 3 rétegű, NOVETEX latex kókusz 200x200 biomatrac,...

730 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.