Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

Ossza meg!


Szakszótár

Öko - Tex 100


ÖKO - TEX 100 bizonyítvány

 

 

"Bizalom a textíliában: Ártalmas kísérőanyagokra vizsgált az ÖKO-TEX Standard 100 szerint" emblémával már találkozhattunk egyes textiltermékeken (esetleg idegen nyelvű, de azonos grafikájú címkével). Hazánkban jelenleg 30 bizonyítványt tartanak nyilván (ennyi termékre-, termékcsoportra tanúsíthatták a magyar gyártók eddig cikkeiket), a világon tízezres nagyságrendet képviselnek az ÖKO-TEX tanúsítványú textíliák.

 

A megbízható-, olcsó termékektől elhatárolódó-, új mértéket jelentő- és új piaci lehetőségeket biztosító textilárukat jelölő védjegy kb. 16 éves múltra tekint vissza, azaz az így megkülönböztetett textília kizárja az egészségre káros anyagok jelenlétét-, viselőjét, nem fenyegeti veszély.

Az ökológia a termékek gyártásakor a környezetre gyakorolt hatással (levegő, víz, talaj, természeti erőforrások védelme; zajhatás, energiákkal kapcsolatos kérdések), a hulladékok kezelésével- ártalmatlanításával ill. a termékek teljes életciklusára kiterjedő öko-szempontok szerinti vizsgálatával foglalkozik.

 

 

 

 

 

 

            

 

 

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK:

 

 

 

 

 

Biomatracok a NOVETEX-től A jó matrac kiválasztása szakértő segítségével és megbízható, helytálló tanácsok kíséretében sokkal egyszerűbb feladat. Válasszon helyesen és döntsön jól! ►►►
 

 

 


Az ökológia textiles alcsoportjai" vázlatosan:

 

  • termelésökológia (természetes szálasanyagok termesztése, mesterséges szálak gyártása, fonal- cérna előállítás, kelmeképzés, kikészítés, konfekcionálás)
  • felhasználás ökológia (az un. humánökológia)
  • hulladékkezelési ökológia (tárolás, újrafeldolgozás, ártalmatlanítás)

 

A humánökológiában Nyugat-Európába vállalta az úttörő szerepet, ösztönözve a fogyasztókat az "egészségre káros anyagot nem tartalmazó" textíliák vásárlására, viselésére. Természetesen ehhez szükségessé vált a textilipari technológiák, felhasznált színezékek, vegyszerek, segédanyagok felülvizsgálata, célirányos fejlesztése. Előtérbe kerül az ökológiai innováció a termelés fázisaiban ill. a teljes termelési folyamatban érintett felek szoros együttműködése (a "láncolat elemei" elfogadják az előző műveletsor eredményeit, a ráfordítások értéknövelő hatását maximálisan betartva a tovább feldolgozás során).

Megemlítendő az ENSZ határozat alapján 1987-ben készült "Közös jövő" tárgyú jelentés, amelyben az ipar számára meghatározták: nem elég az előírások betartása a környezetszennyezés- ill. erőforrások kimerülése ellen tett erőfeszítésekben, hanem el kell fogadni a társadalmi felelősség széleskörű kritériumait (legyenek tervek a vállalatoknál a környezet védelmére, az erőforrásokkal való gazdálkodásra a törvényi előírások betartására). Innen indult a textilökológia, amelyben közel 16 éve jelenti a szigorú,- nemzetközi öko ontrolling rendszer részét képezi az ÖKO-TEX bizonyítvány megszerzési- és megújítási lehetősége.
 

Az ÖKO-TEX Standard 100 bizonyítvány megszerzésének kritériumai

 

 

A tanúsítás kérhető bármilyen készültségű textiltermékre (fonal, kelme, konfekcionált termék, stb.) mindennemű előfeltétel nélkül. A bizonyítvány megszerezhető végezhető a gyártó- ill. forgalmazás helyén erre kijelölt ország szakintézetében (pl. a volt szocialista országok közül egyedül a hazai INNOVATEXT Rt. jogosult erre, a magyar igények mellett Románia, Bulgária, Szerbia, Bosznia Hercegovina gyártói-, forgalmazói tartoznak hozzá).

 

Az ÖKO-TEX Standard 100 szabvány előírásainak való megfelelőséget az ÖKO-TEX Standard 200 vizsgálati módszerek szerint ellenőrzi a kijelölt, akkreditált laboratórium. Az ÖKO-TEX Standard 100 általános követelmények mellett gyártmányokra, gyártmánycsoportokra határozza meg a vizsgálandó tulajdonságokat ill. az "emberre nézve káros anyagot nem tartalmazó" követelmény határértékeit.

A termékeket a következő csoportokba foglalták: bébi, bőrrel érintkező, bőrrel nem érintkező és egyéb. Természetesen a legszigorúbb követelmények a bébi termékekre vonatkoznak.

 

Az ÖKO-TEX megfelelhetőség meghatározásánál a fontosabb vizsgálandó jellemzők, tulajdonságok:
 

  • pH (a textília kémhatása)
  • rákkeltő és allergiát okozó színezékek
  • olyan színezékek, amelyekből bizonyos körülmények között rákkeltő anyagok képződnek ( magadott aril-amin vegyületek)
  • formaldehidtartalom
  • nehézfémtartalom (extrahálással kimutatható arzén, króm, réz, kobalt, nikkel, ólom, kadmium, antimon, higany)
  • peszticidtartalom (a peszticidek olyan vegyianyagok, amelyek a kultúrnövényeket károsító kórokozók, állati kártevők ellen védenek, gyomnövények fejlődését gátolják; megjegyzésként: a világon termelt növény védőszerek 20%-a gyapotföldekre kerül)
  • klórozott fenolok jelenléte, mennyisége
  • klórozott benzol és toluol jelenléte
  • színtartósági tulajdonságok (vízzel, száraz dörzsöléssel, izzadsággal és/vagy nyállal szemben)
  • carrier tartalom (a szintetikus szálak színezését segítő, "vivőszer" hatású segédanyag)
  • színtartósági tulajdonságok (vízzel, száraz- nedves dörzsöléssel-, izzadsággal- nyállal szemben)
  • illóanyag ill. szagkeltő összetevők (pl. toluol, sztirol, vinilklorid, stb.)
  • Ftalátok jelenléte
  • PVC-nél talált tartalom
  • szerves ónvegyületek jelenléte
  • szagjellemző (nem megengedett hal-, aroma-, kikészítőszer-, nehézbenzin- ill. gomba szag előfordulása)
  • bizonyos biológiailag aktív vegyületek jelenléte (fungicid és baktericid anyagok)
  • adott lángmentesítő szerek jelenléte
  • könnyen illó komponensek mennyisége

 

A felsorolt tulajdonságok köre, az egyes anyagtartalmak megengedett határértéke értelemszerűen a rendeltetéstől (termékcsoport) függően változik. Az említett tulajdonságok vizsgálatát, az egyes anyagkoncentráció meghatározások részletes módszereit az ÖKO-TEX Standard 200-as sorozat egységesíti, a legkorszerűbb műszerek- mérések alkalmazásával.
 

Az ÖKO-TEX Standards 100 bizonyítványról tudnivalók néhány szóban

 

Alkalmasság esetén minden termékre (termékcsoportra) kiállítanak egy szabványosított kivitelű, színes nyomású sorszámozott okiratot, az un. ÖKO-TEX bizonyítványt. Ezzel azt tanúsítják, hogy az ÖKO-TEX Standard 100 szabvány előírásainak, az ÖKO-TEX Standard 200 szabvány szerinti meghatározásokkal vizsgálva a termék megfelelő, tehát emberre nézve káros anyagot nem tartalmaz. A bizonyítvány egy évig érvényes, újabb használat csak eredményes meghosszabbítás után lehetséges.


Az ÖKO-TEX szervezet zürichi központja negyedévente hozza nyilvánosságra a bizonyítványt elnyert termékeket a gyártók (forgalmazók) feltüntetésével ill. közli az esetleges "negatív" tapasztalatokat (pl. ellenőrzés során a termék kifogásolható volt-). Az interneten többek között az ÖKO-TEX "tulajdonosok" is láthatók. A bizonyítvánnyal rendelkező köteles másolatot kiadni akkor, ha ÖKO-TEX termékét tovább feldolgozásnál felhasználható pályázik a tanúsított szövetből általa gyártott késztermékkel (pl. egy ágynemű garnitúra ÖKO-TEX vizsgálatához csatolni kell a kikészített kész méterárura vonatkozó tanúsítványt - ha ilyennel rendelkezik a kikészítőüzem, így az "alapanyag" vizsgálatokat nem kell újra elvégezni a konfekcionált darabáru terméken).

Az ÖKO-TEX szervezet tagjai részére előírja és kötelező érvénnyel megköveteli az egységes vizsgálati díjak alkalmazását, elkerülendő a tagországok közötti nem kívánatos konkurenciát. 

 

Az ÖKO-TEX szervezet hivatalos honlapja: www.oeko-tex.com

 

 



Ajánlott termékek


hollandia modern éjjeliszekrény

Hollandia éjjeliszekrény No.3.

Kárpitozott, modern éjjeliszekrény, többféle színben rendelhető!

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
aldo hálószoba bútor

Hollandia Aldo hálószoba szett motoros ágyráccsal

Aldo hálószoba szett a NOVETEX Matractól! Vegye meg új hálószobabútorát tőlünk a motoros...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
Extra vastag matraccal
Opera kanapéágy - ágyazható kanapé - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Opera kanapéágy - ágyazható kanapé

Extra vastag, egybefüggő, kényelmes dupla matrac garantálja az Ön és hálótársa...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
Szendvicsmatrac
Coco-Cake szendvicsmatrac babáknak - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Coco-Cake szendvicsmatrac babáknak

Öröm lesz az alvás a Coco-Cake szendvicsmatracon a babának. A nyugodt, pihentető, kényelmes...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.