2016. Október 28.

A TÖKÉLETES FŰSZERES FORRÓCSOKI PILLECUKORRAL


 

    HOZZÁVALÓK:

 

  •     8 dl tej
  •     1 kis rúd fahéj
  •     pár szem csillagánizs
  •     2 pici szárított chili
  •     1 kiskanál vanília-kivonat
  •     5 dkg kockára tördelt csokoládé     
  •     1 jó kanál méz
  •     csipet só
  •     4 marék pillecukor

   ELKÉSZÍTÉS:

Egy fazékba öntsük a tejet, majd szórjuk bele a fahéjat, a csillagánizst, a szárított chilit, a vanília-kivonatot,a kockára tördelt jó minőségű, legalább 70%-os csokoládét és a mézet.

     Hagyjuk forrdogálni pár percet, majd szűrjük le, öntsük csészékbe. Pillecukorral és reszelt csokival díszítsük.

 

 

 

 

 

A csokoládé története

 

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolatl.

Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is! Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

Egy forrás szerint az őslakókat saját italuk segítségével győzték le: „Egyetlen pohárnyi belőle egy egész napra felfrissíti a katonát” – írta Cortés.

A spanyol konkvisztádor hazájába visszautazván magával vitte a kakaóbabok titkát. Spanyolország tehát a csokoládé világkörüli útjának első megállója. A 17. századig az ország határain belül maradt, Európában nem terjedt el. Persze eleinte maguk a spanyolok se fogyasztották szívesen a keserű italt, először a mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal, cukorral.

Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

1569-ben V. Priusz pápa a xocolatl-t olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában. II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, mely 1657-ben nyílt meg.

1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon meghatározta az optimális csokoládéreceptet.

Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt.

A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét.

 

 




vissza

Nedvességtaszító teflon matrachuzat, és matracvédő

Speciális Teflon matrachuzat. Akár évekkel is meghosszabbítja a matrac élettartamát. Meggátolja, hogy bármilyen folyadék bekerüljön a matracba.

2016. Október 10.  0 komment  olvasva: 997 alkalommal 

Tovább olvasom

Éjszakai bepisilés

Éjszakai bepisilés okai. Mit tehetünk ellene? Matracvédő, átmosható kókuszmatrac nagyban hozzájárulhat az éjszakai nyugalomhoz.

2016. Október 07.  0 komment  olvasva: 786 alkalommal 

Tovább olvasom

Az olcsó matrac átka

Úgy érzi magát reggelente, mintha egy hete nem aludt volna - fájós háttal, nyakkal, köhögve - tüsszögve kel, rendszeresen fáradtan, fájdalmas és merev izmokkal ébred? Bizony egy rossz, régi vagy új, de olcsó matrac is okozhatja ezeket a tüneteket...

2016. Szeptember 23.  0 komment  olvasva: 977 alkalommal 

Tovább olvasom

2016. Augusztus 19.  0 komment  olvasva: 770 alkalommal 

Tovább olvasom

2015. Május 08.  0 komment  olvasva: 1249 alkalommal 

Tovább olvasom