Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

2012.05.29.


Ossza meg!



Elektronikus fény vs. alvás


 

Nem lehet úgy jót aludni, ha előtte az ember nagyon fényes dolgot nézeget


 

Egy új felmérés azt sugallja, hogy sok amerikai veszteget el értékes perceket az alvásidejéből, mert közvetlenül lefekvés előtt még a telefonjuk, a tévéjük vagy a számítógépük elektronikus fényében időznek. Néhány szakember határozottan azt javasolja, hogy lefekvés előtt egy órával már tartózkodjunk az elektronikus fénytől.

 

 
 
 

Az elektromos berendezések ugyanis zavarhatják alvást

 

Bár az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány felmérése nem bizonyítja azt, hogy az elalvás előtt tapasztalt erős fény megzavarja a pihenést, néhány szakember mégis azt javasolja, hogy lefekvés előtt egy órával már érdemes lejjebb csavarni a világítást, illetve tartózkodni az e-mailek olvasgatásától és a késő esti tévéműsoroktól. 1 508 embert kérdeztek ki, 13 és 64 év közöttieket.

 

„Az elalvás nem kapcsolóval működik. Nem merülünk álomba csak attól, mert a párnára hajtjuk a fejünket. Időbe telik, míg este elcsendesedünk és megnyugszunk. Erős fényviszonyok között esélyünk sincs ráhangolódni az éjjeli pihenésre” – mondta Allison G. Harvey, a California Egyetem alvásspecialistája és pszichológus professzora.

 

 

Elektronikus fény vs. alvás

 

 

 

A tanulmány egészében véve azt mutatja, hogy az amerikaiak nagy többsége nem alszik eleget, 63 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy tudna többet is. A megkérdezettek 95 százaléka használ valamilyen elektromos berendezést (tévé, számítógép, videojáték vagy mobiltelefon) a lefekvés előtti órában, hetente legalább 5 alkalommal. A 30-64 év közöttiek nagyjából kétharmada gyakran tévézik, mielőtt elaludna, a fiatalabbaknak csak a fele. Ők inkább sms-eznek ebben az időszakban. A gond az, hogy az alvás előtti erős fényinger megzavarhatja a bioritmust, elnyomhatja az alvást elősegítő, melatonin nevű hormon kibocsátását. De tényleg ennyire rossz az alvás szempontjából? Harvey szerint a felmérés ezt nem igazolja, de mégis azt gyanítja, hogy a fény jelenti a probléma gyökerét.

 

Dr. Matt Travis Bianchi, a bostoni Harvard Orvosi Egyetem alvásspecialistája szerint az alvás előtti fény kérdése bonyolult: nem minden fény hat egyformán a szervezet ciklusaira, ráadásul mindenki másképp reagál ugyanannyi fényre. „Akadt egy-két betegem, akiket szinte megmérgezett a fény. Ha késő este erős fény érte őket, egyáltalán nem tudtak elaludni. Az ellenkezőjére is akadt már azonban példa: vannak akik lámpafénynél vagy működő tévé mellett alszanak, és semmilyen problémájuk nincs” – mondta az alvásspecialista.

 

 

Elektronikus fény vs. alvás

 

 

 

Mit lehet tenni a jobb alvás érdekében?

Harvey javasolja az elektronikus eszközök használatának kerülését. „Igyekezni kell egy nagyjából rendszeres ritmust kialakítani, reggel lehet erősebb fényt használni, este pedig tompábbat. Fontos a rendszeres testmozgás, és a lefekvés előtti 30-60 perces fokozatos lenyugvás.”

 

Bianchi szerint, aki semmiképp nem tud lemondani a tévézés vagy a számítógépezés örömeiről, használjon olyan szemüveget, mely kiszűri a legkárosabb sugárzásokat. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy más is állhat az alvászavarok hátterében. Például az, ha valaki olyan e-mailt olvas lefekvés előtt, amin felzaklatja magát.

 

Forrás: Napidoktor.hu

 

Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!



Ajánlott termékek


100 napos visszavásárlási garancia! szállodai matrac
Elite Strom Felicity 23 - bonell rugós szállodai hotelmatrac 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200

Felicity 23 - bonell rugós szállodai matrac

A Felicity rugós hotel matrac, nagy teherbírású bonell rugós szerkezeti felépítésű...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
100 napos visszavásárlási garancia!
Sense Ice 120x200 hűsítő talalay latex gél matrac 24 Aeroflex - NOVETEX Ágyban a legjobb!

Sense Ice 120x200 hűsítő talalay latex gél matrac 24 Aeroflex

Hollandia Sense Ice latex gél 120x200 matrac 24 cm. A matrac rétegeibe injektált hűsítő gél...

239 990 Ft
matrac.hu
egészségpénztárra elszámolható
Gyermek kókuszmatrac - latex 60x120 - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Kókuszmatrac 8 - 4 latex réteggel 60x120/12 cm

A 60x120 cm-es 8-4 bio kókusz latex gyermekmatracban a kókusz és a latex kiválóan kiegészítik...

44 990 Ft
matrac.hu
100 napos extra komfort garancia! Egészségpénztárra elszámolható! Ingyenes matractisztítással!
Komfort NOVETEX biomatrac - kókusz matrac 66 NOVETEX matrac 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200

Komfort NOVETEX biomatrac - kókusz matrac 66

Komfort 86, dupla komfortú, 2 rétegű, latex-kókusz NOVETEX biomatrac 13 cm, súlyhatára 80 kg -...

187 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.