Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

2012.07.05.


Ossza meg!



Napozzunk okosan!


 

 

Napozás

Forrás: www.informed.hu

 

Jól esik a hosszú tél után sütkérezni a napon, a kedvünk is jobb lesz tőle, és a téli sápadtságot felváltja a szép barna bőrszín. Vigyázni kell azonban, a nap káros hatásai összeadódnak, és emiatt igen nagy kockázatnak vagyunk kitéve a sejtek károsodása, a korai ráncosodás, az öregségi foltok, szemölcsök és végül a bőrrák szempontjából. Fontos, hogy különösen a fehér bőrűek óvatosan napozzanak, és rendszeresen figyeljék a különféle bőrelváltozásokat.

 

A napozás veszélyes is lehet

 

A lebarnulás a szervezet védekezése az UV-sugarak ellen, így akadályozza meg bőrünk a további károsodást. Lehet, hogy szép a barna bőr, de ez már elváltozást jelen, és a sugarak hatása felgyorsítja az öregedési folyamatot, ráadásul fokozza a bőrrák kockázatát. Minimum 15-ös erősségű naptejet használjunk, fehér bőrűeknek a 30-as vagy efölötti faktorszám ajánlott.


A leégést bőrpír és enyhe fájdalom jellemzi, ám ez még csak a bőr külső rétegét érinti (első fokú égés). Általában a napozás után néhány órával jelentkezik, és akár pár nap is eltelik, míg kicsit fakul a pirosság. Javasolt fájdalomcsillapítók (aszpirin vagy ibuprofen) szedése, hideg borogatás, valamint aloe- vagy hidrokortizon-tartalmú hidratáló krém használata.

A súlyos (másodfokú) leégés már hólyagok megjelenésével jár, fájdalmasabb és hosszabb ideig tart a gyógyulás is. A hólyagokat nem szabad kiszúrni, mert ezek is hidratálják és védik a bőrt. Ilyenkor azonban nem árt orvoshoz fordulni.

 

A napozás következményei :

 

  • A ráncok elsősorban az arcon, nyakon és a kézen jelennek meg, a sok napozás hatására sokkal előbb, mint ezt életkorunk indokolná. Az öregedés jeleinek több mint 80 százaléka a fiatalkori napozás, leégés következménye. Ennek oka, hogy az UV-fény károsítja a bőr elasztintartalmát.
  • Az egyenetlen pigmentáció is a sok napozás eredménye, ilyenkor a bőr egyes részei sötétebbek, míg mások világosabbak. A nap a hajszálerek tágulását is okozhatja, ilyenkor a bőr vörhenyes színű lesz.
  • A szeplők is elsősorban a napnak kitett részeken jelennek meg, főként az igen fehér bőrűeknél. Ezek nem jelentenek egészségi kockázatot, de egyes rákfélék a korai szakaszban szeplőhöz hasonlítanak, ezért kétség esetén forduljunk bőrgyógyászhoz.
  • Az ún. „öregségi foltokat” valójában nem az öregedési folyamat, hanem szintén a nap sugarai okozzák. Ezek a foltok általában érdes felületűek, szürkés vagy barnás színezetűek. Fehérítő krémekkel, savas peelinggel és fényterápiával csökkenthetők.
  • A keratózis általában szintén a napozás következménye, és azokon a helyeken a leggyakoribb, ahol nap érheti a bőrt. Ezek az apró, érdes vörös, barna vagy bőrszínű foltok a bőrrák megelőző jeleinek tekinthetők. Általában 40 éves kor fölött jelentkezik, de ennél fiatalabbaknál is előfordulhat. A legnagyobb kockázatnak a világos bőrű, szőke vagy vörös hajú, kék, illetve zöld szemű egyének vannak kitéve. Az idejében történő kezeléssel megelőzhető a nagyobb baj.
  • Az ajakgyulladás (cheilitis) a keratózissal rokon bőrelváltozás, általában az alsó ajkon jelentkezik. Az ajak makacsul kicserepesedik, bereped, esetleg meg is duzzadhat. Forduljunk orvoshoz ezzel a panasszal is.
  • A laphámsejtes rák inkább a férfiak betegsége, vérző, kisebesedett szemölcs képében jelentkezik. Elsősorban az orron, homlokon, fülön, alsó ajkon vagy a kézen jelentkezik. Ha idejében felismerik és kezelik, gyógyítható.
  • A Bowen-betegség a laphámsejtes rák korai formája, nem terjed befelé, de kezeltessük, mert átalakulhat laphámsejtes rákká.
  • A bazalióma (alapsejtes bőrrák) a bőrrák leggyakoribb formája, ám szerencsére ez a legkönnyebben kezelhető. Nem képez áttéteket, de a környező szöveteket roncsolhatja.
  • A melanóma bármely testtájon előfordulhat. Nem annyira gyakori, mint a bőrrák többi fajtája, de ez a legsúlyosabb, és akár halálos lehet.
  • Melanómára kell gyanakodni akkor, ha változás áll be egy anyajegy vagy szemölcs külalakjában. Forduljunk azonnal orvoshoz, ha az anyajegy mérete, alakja vagy színe változik, szabálytalan a körvonala, több szín található benne, aszimmetrikus, netán viszket, kifakad vagy vérzik. A melanóma korlátozódhat csak a bőrre, de átterjedhet a belső szervekre és a csontokra is. Ha idejében felfedezik és megkezdik a kezelését, gyógyítható.
  • A szürkehályog a szemlencse állományában keletkezett homályos terület, amely gátolja a fény útját a retinához. A szürkehályog kialakulásának oka lehet az idős koron kívül a napsugárzás is. Ez az elváltozás nem jár fájdalommal, de látászavart okoz.

 

Előzd meg a bajt!


A megelőzés legjobb módja, ha kerüljük az erős napfényt. Különösen fontos, hogy délelőtt 10 és délután 4 között ne menjünk napra, ekkor a legerősebb ugyanis a sugárzás. Ha mindenképpen kénytelenek vagyunk a napon tartózkodni, használjunk napvédő készítményeket (ne feledkezzünk meg az ajak és a fül bekenéséről se!), viseljünk kalapot, napszemüveget, és fedjük a testünket laza ruhával.

Ha bármilyen változást észlelünk anyajegyeink vagy szemölcseink megjelenésében, netán újak alakulnak ki, vagy egy sebünk nem gyógyul, haladéktalanul keressük fel a bőrgyógyászt.

 

Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!



Ajánlott termékek


100 napos visszavásárlási garancia!
Energy Firm 160x200 táskarugós Sealy matrac 28 - NOVETEX Matrac

Energy Firm 160x200 táskarugós Sealy matrac 28

Táskarugós, zónázott kemény Sealy 160x200 matrac. 10 év garancia. Súlyhatár 130kg....

415 990 Ft
matrac.hu
140x200 Medium
Sealy Magnificent  - 140x200 cm Félkemény táskarugós matrac memóriahabos gél topperrel

Sealy Magnificent - 140x200 cm Félkemény táskarugós matrac memóriahabos gél topperrel

Sealy Magnificent - Félkemény táskarugós matrac memóriahabos gél topperrel. Prémium amerikai...

574 990 Ft
matrac.hu
100 napos visszavásárlási garancia! szállodai matrac
Sealy Nevada - rugós szállodai hotelmatrac 33 cm - NOVETEX matrac  80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200

Nevada rugós szállodai matrac 33 - Sealy

A Sealy Nevada acélrugós hotel matrac. 130 kg súlyhatár 33 cm magas, lágy matrac. Érezd magad...

265 990 Ft
matrac.hu
Motoros ágy
Varese Motoros ágy kárpitozott franciaágy 90x200,120x200,140x200,160x200,180x200,200x200, egyedi méretekben

Varese Motoros ágy kárpitozott franciaágy

Olasz dizájn ihlette. Olasz eleganciával tervezve a hálószoba ékének szánva. Puha és...

871 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.