Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

2012.09.06.


Ossza meg!



Régen nem volt szokás nyolc órát egyben aludni

8 óra alvás


 

Sokan aggódnak, ha nem tudnak rendszeresen, egyhuzamban nyolc órát aludni éjszakánként, mert a közhiedelem szerint ez negatív következményekkel járhat az egészségre nézve. Pedig tudományos bizonyítékok igazolják, hogy természetes, ha éjjel többször felébredünk, és az sem gond, ha nem tudunk azonnal visszaaludni.

 

 

Korábbi kutatások összefüggést találtak a rendszeresen hat óránál kevesebb alvás és bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, stroke) kialakulásának kockázatnövekedése között, ezért sokan úgy gondolják, hogy egészségük megőrzéséhez elengedhetetlen az éjszakánként egyhuzamban történő 7-8 óra alvás.

 

 

 

 

Az alvás azonban nem egy tartósan öntudatlan állapotban töltött tevékenység, hanem hozzávetőleg 90 perces ciklusokból álló folyamat. Teljesen természetes, sőt az életkor előre haladtával egyre gyakoribb, hogy a ciklusok között felébredünk - olvasható a The Conversation című tudományos hírportál cikkében.

 

 

 

 

 

Korábban két szakaszra bontották az éjszakát

 

 

Alvástörténeti kutatásokból kiderült, hogy az ipari forradalomig - a mai szokásoktól eltérően - két szakaszra bontották az éjszakai alvást az emberek: az első, három 90 perces ciklusból álló körülbelül 4 és fél órás szakaszt 1-2 órás ébrenlét követte, majd újabb 3 óra alvás. A téli hónapokban - amikor az ágyban maradás a melegedés legolcsóbb megoldásának számított - 9-10 órát töltöttek ágyban, és ebből összesen 2-3 órát egy huzamban, vagy többször rövidebb ideig ébren. Így senki sem tartotta a gyakran felébredőket betegesnek vagy álmatlannak.

 

Szintén elterjedt alvási szokásnak számított - és számít ma is főleg a mediterrán országokban - a szieszta. A madarakhoz és az emlősökhöz hasonlóan az ember hajnalban és alkonyatkor a legaktívabb, míg a déli órákban a legkevésbé. A folyamatos éberség biztosításának érdekében ezért az éjszakai 5-6 órás alvást egy rövidebb, maximum 2 órás délutáni szunyókálással egészítették ki. A délutáni pihenésnek nem annyira a bőséges ebéd vagy a hőség az oka, inkább a szervezet napi biológiai ritmusával, a hormonháztartás és az emésztőrendszer aktív és nyugalmi periódusaival áll összefüggésben.

 

 

Régen nem volt szokás nyolc órát egyben aludni

 

 

Ne aggódjon, ha felébred éjjel!

 

Sokan szeretnék az esti lefekvéstől az ébresztőóra megszólalásáig egyhuzamban átaludni az éjszakát, ez azonban nem mindig alakul így. Tudományos kísérletek - és számos kisgyerekes szülő példája - igazolták, hogy az emberi szervezet képes a legkülönfélébb alvási mintákhoz hozzászokni: legyen szó óránként 20 perc, háromóránként egy óra vagy akár 28 óránként 10 óra alvásról.

 

A legtöbb ember napi ritmusa persze az éjszakai alvásra van beállva, de nem kell pánikba esni, ha ez nem egyhuzamban, ébredés nélkül zajlik. Semmi esetre sem szabad ilyenkor idegesen a perceket számolva várni az elalvást, mert hosszú távon éppen ez a görcsös aggódás vezethet álmatlansághoz. Az éber éjszakai órák ellensúlyozására inkább - amennyiben erre mód van - érdemes beiktatni egy kis pihentető délelőtti vagy délutáni szunyókálást.

 

Forrás: www.origo.hu

 

Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!



Ajánlott termékek


1 év után ajándék matractisztítással! 100 napos visszavásárlási garancia!
Hollandia Dual Comfort kókusz- talalay latex matrac 22- NOVETEX Matrac 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200

Dual Comfort kókusz- talalay latex matrac 21 Hollandia

Hollandia Dual Comfort latex matrac a NOVETEX matractól. A legjobb minőségű talalay latexből...

593 990 Ft
matrac.hu
100 napos extra komfort garancia! Egészségpénztárra elszámolható! Ingyenes matractisztítással!
Flexibilis biomatrac 100x200 kókuszmatrac - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Flexibilis NOVETEX biomatrac 100x200 - kókusz matrac 2HK8

Flexibilis 2HK8, dupla komfort, hajlítható, 3 rétegű, NOVETEX latex kókusz 100x200 biomatrac,...

289 990 Ft
matrac.hu
100 napos extra komfort garancia! Egészségpénztárra elszámolható! Ingyenes matractisztítással!
Kemény NOVETEX biomatrac - kókusz matrac 82 - NOVETEX matrac 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200

Kemény NOVETEX biomatrac - kókusz matrac 82

Kemény 82, dupla komfortú, 2 rétegű, latex-kókusz NOVETEX biomatrac 11 cm, súlyhatára 90 kg -...

194 990 Ft
matrac.hu
100 napos visszavásárlási garancia!
Lavish 140x200 táskarugós matrac 34 - Sealy - NOVETEX Matrac

Lavish 140x200 táskarugós matrac 34 - Sealy

Prémium kategóriás 140x200 matrac, táskarugós, zónázott, cool-gel memóriahab topper...

529 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.