Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

Ossza meg!


Szakszótár

Melatonin


Mi a melatonin hormon?

 

A napi és évszakos hormonritmus szabályozója. A normális napi és évszakos bioritmust a szerveinkben lévő „genetikai órák” irányítják. Agyunk a szervek ritmusát egymással is szinkronizálja, a földkülönböző helyein, az adott környezet fényerősségéhez való alkalmazkodást pedig ún. nem vizuális fényérzékelés állítja be a szem recehártyáján, a retinán keresztül.

 

Vakok esetében - a vakság típusától függően - lehet a napi periódushiányzó, de megtartott is. A tobozmirigy és az ún. mély agyi fényérzéksejtek a gerincesekben ugyancsak fénymérőként működnek.

Miért felel a melatonin hormon?

 

A tobozmirigy által termelt Melatonin felelős a napi és évszakos ritmus hormonális szabályozásáért, az alvás kiváltásáért meghatározza az alvás-ébrenlét ritmusát. Termelése éjszaka kifejezett, nappal gátlódik, ezzel szabályozza a szervi működéseket, s emiatt változtatja meg az éjszakai mesterséges világítás a szervezet bioritmusát.

 

Melatonin hormon

 

Mit befolyásol a melatonin?

 

A Melatonin befolyásolja többek közt a testhőmérséklet hullámzását, az immunsejtek képződését és működését, az Anti oxidatív folyamatokat, a glükóz szint szabályozását, továbbá a nemi hormonok termelését. A melatoninnal dózisfüggően lehet csökkenteni a testhőmérsékletet, az idegrendszer figyelmi aktivitását, használható altatóként, vagy nyugtatóként is. A Melitonin erős antioxidáns, a szem specifikus betegségeiben is felhasználható, nem csak a tobozszerv, hanem – különböző mértékben – más szervek is termelik.

 

Az éjszakai fény - az utcai világítás révén - főként a nagyvárosokra jellemző. A munkában az éjjeli műszak zavarja leginkább a természetes napi fényperiódust. Hasonló hatású az éjjeli szórakozóhelyek, színházak megvilágítása is. A legtöbben otthonukban is világítanak naplemente után, főleg tévénézéssel igyekeznek megbetegedni. A napi ritmus figyelembe nem vétele stressz hatású az idegrendszerre.

 

Készítette: Tóth Andrea - Alvásszakértő
NOVETEX Matrac Biomanufaktúra



Ajánlott termékek


Ölelő párna - hengerpárna 160x20 - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Ölelő párna - hengerpárna 160x20

Ölelő hengerpárna a hempergő szett tökéletes kiegészítője. Használhatja olvasáshoz,...

28 990 Ft 24 642 Ft
matrac.hu
Köntös Frottír Kék - Navi női - férfi köntös - NOVETEX matrac - Ágyban a legjobb!

Frottir köntös női, férfi köntös - navi kék

A fürdés után a legjobb érzés belebújni ebbe a frottír női köntösbe, mely extrán puha és...

22 990 Ft
matrac.hu
egészségpénztárra elszámolható
Gyermek kókuszmatrac - latex 60x120 - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Kókuszmatrac 8 - 4 latex réteggel 60x120/12 cm

A 60x120 cm-es 8-4 bio kókusz latex gyermekmatracban a kókusz és a latex kiválóan kiegészítik...

44 990 Ft
matrac.hu
egészségpénztárra elszámolható
Gyermek Kókuszmatrac 6 - 2 latex réteggel 70x160/8 cm - NOVETEX matrac

Kókuszmatrac 6 - 2 latex réteggel 70x160/8 cm

A 70x160 cm-es 6-2 bio kókusz latex gyermekmatracban a kókusz és a latex kiválóan kiegészítik...

59 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.