Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

2015.03.13.


Ossza meg!



Hurrá alvás világnap!

Itt topog a küszöbön a legkedveltebb világnap az alvásé, 2008 óta a világ több pontján is megrendezik, ötletadó az USA, de az idén már több mint 50 ország csatlakozott ehhez a felhíváshoz.


Amennyiben dátum szerint szeretnénk ünnepelni ez a nap március 13.-án köszönt ránk, megjegyzendő ez szintén egy péntek 13.-a amire nincs is biztonságosabb javaslatom, mint átaludni ezt a napot. Az persze nyilvánvaló, hogy nem azért szentelnek ekkora felhajtást az alvásnak, mert mindenki lustázhat, hanem figyelem felhívásként, hiszen a különböző alvászavarok a felnőtt populáció igen jelentős hányadát érinti. Igazán még ma sem ismert miért is kell aludni az élő szervezeteknek, de nyílván való milyen fontos befolyással van az élet minőségre. 


100 éve többet aludt az emberiség!

Szépanyáink és szépapáink közel két órával többet aludtak, ahogy mondani szokás: a tyúkokkal keltek és a tyúkokkal feküdtek. Igazából nem is volt nagyon más választásuk, aki dolgozott jellemzően hajnalban ébredt és napnyugtáig tevékenykedett a gyertyával való világítás sem volt kimondottan ragyogónak mondható, akkor inkább nyugovóra tértek. Az utcákat nem világították meg mesterséges fényforrások, az első gázlámpák Pesten és Budán először 1816-ban kezdték „ontani” a fényt ezzel ragyogóbbá téve a városokat és az előkelő otthonokat. XIX. század végétől már nincs megállás, hiszen megkapta az emberiség a ma is használt elektromosságot, bár ezt az erőt tanulmányozták 1737-es évektől pl. Luigi Galvani, sőt egyre inkább úgy tűnik az ókorban sem volt ismeretlen, gondoljuk csak a bagdadi elemre melynek korát i. e. 247 - i. sz. 226 datálják, világméretű ismertsége és felhasználása XIX. – XX. század korának terméke.  A mai Magyarország területén az első város, ami fénybe borult 1888-ban Mátészalka volt. A mesterséges fényforrások megjelenésével megváltozott az életvitel, egyre több készülék került a háztartásokba. Ma már lehet egész éjjel filmet nézni vagy számítógépes csatákat vívni, reggelig olvasni rosszabb esetben dolgozni. Többek között emiatt is csökkent az átlagos alvás idő és persze a stressz, mint civilizációs betegség sem elhanyagolható ebben a kérdésben.
 
Mit tesz velünk a kialvatlanság?

Sokan ismerjük azt az állapotot mikor reggel fáradtan és nyűgösen vonszolódunk ki a fürdőszobába egy álmatlan éjszaka után. Sajnos nem ez a legrosszabb hatása a kialvatlanságnak, hogy nincs az a smink vagy növekedő borosta, ami el tudja takarni a pandamacis kinézetet, ha ez rendszeressé válik komoly egészség károsító hatása lehet. Egyre több tanulmány talál összefüggést az alvási szokások és a civilizációs betegségeknek nevezett nyavalyák között, mint a magas vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség. Persze kihat a munkahelyi teljesítményre, könnyebben hagyja el a türelem és lassabban reagál a közlekedési helyzetekre az, akinek elégtelenalvás jutott. Régóta tudja az emberiség, hogy az alvás megvonása komoly pszichikai tüneteket produkál és ezt kihasználva kínzási módszerként is megjelenik a történelemben.

Mikor kell orvos kézre adni magunkat?

Szerencsére egy álmatlan éjszaka még nem klinikai eset, de érdemes szakemberhez fordulni a következő esetekben:
- hetente legalább 4 napon át álmatlanságot tapasztal
- 30 percnél hosszabb idő, míg elalszik
- az alvást legalább három tudatosult ébredés szakítja meg
- kevesebbet alszik legalább egy órával a megszokottnál
- életminőségét jelentősen befolyásolja az alvás hiány

Alapvető tippek a jó alváshoz.

Természetesen sok múlik azon, hogy mi magunk hogyan állunk a kérdéshez. Mindenkinek más az alvási igénye ez természetesen függ az életkortól és az egyéni igényeitől, de azért vannak általánosan betartható tippek, amiket érdemes kipróbálni:

 - Legfontosabb egy jó matrac, ami megfelel az alvási szokásának és maximális kényelmet nyújtva, alátámasztja testét!
-  Jó matrac mellé jó párna! Megfelelő magasságú és formájú párnával tökéletessé tehető az éjszakai pihenés!
- Tiszta és nyugodt környezet! Amennyiben megoldható érdemes kialakítani egy hálószobát, vagy külön zugot ahol elsötétítve és kütyüktől, villódzó fénytől mentesen tud pihenni elősegítve agya alvásért felelős hormon a Melitonin termelését.
 -  Szellőztessen alvás előtt, alacsonyabb hőmérsékletű szobában könnyebb elaludni, a 21°C-nál magasabb hőmérsékletű szobában nehezebben hűti magát a test és ez gátolja a Melitonin felszabadulását. A nyári meleg éjszakák ezért nehezebbek.
-  Lefekvés előtti órákban kerülje a nehéz ételeket, alkoholos és koffeines italokat. Fogyasszon inkább elalvást segítő citromfű teát, langyos mézes tejet.
- Alakítsa úgy a napirendjét, hogy mindennap hasonló időben tudjon nyugovóra térni, kerülje a felzaklató filmek nézését elalvás előtt.
-  Ilyenkor már nem érdemes komolyabb fizikai tevékenységet folytatni/ kivéve a kedvesével való összebújást/ kerüljön át az edzés inkább reggelre.
- Válasszon megfelelő ágyneműhuzatot, amely alatt kellemesen érzi magát és kerüljön bele az évszaknak megfelelő paplan.


 Élvezzük együtt az alvás világnapját!

NOVETEX kínálatában megtalálja azokat a termékeket, amelyek segítenek Önnek nemcsak az alvás világnapjának éjszakáját, de az év minden napjának éjszakáját kellemesen tölteni!






 

Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!



Ajánlott termékek


100 napos extra komfort garancia! Egészségpénztárra elszámolható! Ingyenes matractisztítással!
Flexibilis biomatrac 100x200 kókuszmatrac - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Flexibilis NOVETEX biomatrac 100x200 - kókusz matrac 6HK8

Flexibilis 6HK8, dupla komfort, hajlítható, 3 rétegű, NOVETEX latex kókusz 100x200 biomatrac,...

322 990 Ft
matrac.hu
100 napos visszavásárlási garancia!
Vermont 200x200 cm táskarugós szállodai matrac 28 - Sealy - NOVETEX Matrac

Vermont 200x200 cm táskarugós szállodai matrac 28 - Sealy

A Sealy Vermont 200x200 cm táskarugós hotelmatrac. 130 kg súlyhatár 28 cm magas, lágy matrac. A...

458 990 Ft
matrac.hu
Melton tömörfa ágykeret, komód - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Melton ágy - tömörfa ágykeret, komód

A kortárs műfaj exkluzív variánsa a Melton. Nem mindennapi, furmányos arányait azok kedvelik...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
Reflux ágy - Reflux fotelágy - speciális reflux párna

Reflux ágy - Reflux fotelágy - Reflux párna szett

A reflux fotelágy speciális ékpárnái formájának köszönhetően megemeli a felsőtestet, így...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.