Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

2015.03.24.


Ossza meg!



Beszélgetünk alvás közben?

Ez a probléma olyan, mint a horkolás: biztos, hogy én nem csinálom! Az viszont vitathatatlan hogy, csak a hálótárs tudja az igazat! A felnőttek legalább 5% beszél álmában. Eszünkbe juthat, hogy titkosszolgálati módszerek bevetésével kiszedhetjük a párunk vélt vagy valós titkait, mégis inkább érdemes komolyan venni az alvás közbeni beszédet, mert orvosi probléma húzódhat a háttérben.  


 

Az viszont vitathatatlan tény, csak a hálótárs tudja az igazat! A 3-10 év közötti gyermekek körében elég gyakori és a felnőtt lakosság legalább 5% beszél álmában. Igen, eszünkbe juthat, hogy titkosszolgálati módszerek bevetésével kiszedhetjük a párunk vélt vagy valós titkait, mégis inkább érdemes komolyan venni az alvás közbeni beszédet, mert orvosi probléma is meghúzódhat a háttérben.

 

Az ezzel a területtel foglalkozó tudósok az alvás közbeni beszédet a paraszomnia, vagyis az alvászavarok gyűjtőnevű nyavalya kollekcióba helyezik olyan nem éppen lelkesítő társaságba, mint az alvajárás, nyugtalan láb, fogcsikorgatás és rémálmok. Érdekes módon ezek közös jellemzője, hogy az elszenvedője nincs tudatában annak, hogy mi történik vele, gyakran fel sem ébred és másoktól értesül ezekről a zavarba ejtő kellemetlenségekről.

 

Az alvás közbeni beszéd a REM-függő magatartászavar (RBD) tünete is lehet, de az éjszakai felriadásokat is kísérheti. Ilyen esetek elszenvedője nem csak beszél, hanem sikít, kiabál, ordít álmában, ha ez még nem lenne elég ijesztő rendszerint alvajárással is társul, az érintettek akár erőszakosan is viselkedhetnek, felébreszteni, kizökkenteni őket ebből az állapotból nehéz.

 

 

 Hol egy orvos?

 

 Érdemes szakszerű segítséget kérni, ha a probléma felnőtt korban hirtelen, minden előzmény nélkül jelentkezik, vagy intenzív érzelmek társulnak hozzá. A megfelelő éjszakai pihenés tartós hiánya számtalan negatív következményt vonhat maga után, ezek kivédésére is tanácsos mielőbb kezeltetni a problémát és a családi béke megőrzésének érdeke is ezt kívánja.

 

Beköltözik az orvos a hálószobába?


Nem kell aggódni, nem az orvos költözik, viszont fontos a diagnózis megállapítása érdekében a hálótárs, családtag részletes kikérdezése a tünetekről. Javasolhatnak alvásvizsgálatot ahol ellenőrzött körülmények között, szakemberek figyelik és tárják fel a problémát.

 

Saját magunk is tehetünk az alvás zavarok leküzdéséért!

 

Biztosan megoldást jelenthet az alvászavarok kezelésének érdekében a stressz feldolgozása, stresszkezelő technikák elsajátítása, az elegendő pihenés, életmódváltás. Mindenképpen érdemes szakember segítségével feltárni a háttérben álló kiváltó okokat, időt és energiát szánni arra, hogy az összefüggéseket is felderítsék.

 

Ennek érdekében alvásnapló* vezetését kérik a betegektől, mely tartalmazza a folyamatosan vagy alkalmanként szedett gyógyszerek felsorolását, bizonyos részleteket az étkezési, kávézási szokásokról, stresszesebb, vagy fizikailag aktívabb napokról. Az így kapott adatokat a vizsgálatokkal és a páciens tüneteivel, beszámolójával összevetve állítják össze a személyre szabott kezelés tervet.

 

* Alvásnapló megszerkesztéséhez segítséget nyújtunk Önnek a matrac. hu-, lexikon- alvásnapló oldalon.

Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!



Ajánlott termékek


tömör fa
Florida fésülködő asztal - NOVETEX Ágyban a legjobb!

Florida fésülködő asztal

Florida tömör fa fésülködő asztal. A tükrös fésülködő asztal elé leülve Ön...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
luxus kanapé
Alessia U alakú kanapé - luxus kanapéágy - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Alessia U alakú kanapé - luxus kanapéágy

Alessia luxus U alakú kanapé - kinyitható kanapéágy, teljes értékű matraccal. Ággyá...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
extra szellőzés
Kind Air - 3D szivacsmatrac extra szellőzőréteggel - 80x160 - NOVETEX matrac

Kind-Air - 3D szivacsmatrac extra szellőző - 80x160

80x160 Rugalmasság, szellőzés, formatartás. A három legfontosabb tulajdonság egy matracban...

36 990 Ft
matrac.hu
Fenyő ágykeret

Fenyő ágykeret

Igényes, minőségi fenyőbútorok. Dekoratív, tartós és igényes fenyőbútorok gondosan...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.