Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

Ossza meg!


Szakszótár

Öko - Tex 100


ÖKO - TEX 100 bizonyítvány

 

 

"Bizalom a textíliában: Ártalmas kísérőanyagokra vizsgált az ÖKO-TEX Standard 100 szerint" emblémával már találkozhattunk egyes textiltermékeken (esetleg idegen nyelvű, de azonos grafikájú címkével). Hazánkban jelenleg 30 bizonyítványt tartanak nyilván (ennyi termékre-, termékcsoportra tanúsíthatták a magyar gyártók eddig cikkeiket), a világon tízezres nagyságrendet képviselnek az ÖKO-TEX tanúsítványú textíliák.

 

A megbízható-, olcsó termékektől elhatárolódó-, új mértéket jelentő- és új piaci lehetőségeket biztosító textilárukat jelölő védjegy kb. 16 éves múltra tekint vissza, azaz az így megkülönböztetett textília kizárja az egészségre káros anyagok jelenlétét-, viselőjét, nem fenyegeti veszély.

Az ökológia a termékek gyártásakor a környezetre gyakorolt hatással (levegő, víz, talaj, természeti erőforrások védelme; zajhatás, energiákkal kapcsolatos kérdések), a hulladékok kezelésével- ártalmatlanításával ill. a termékek teljes életciklusára kiterjedő öko-szempontok szerinti vizsgálatával foglalkozik.

 

 

 

 

 

 

            

 

 

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK:

 

 

 

 

 

Biomatracok a NOVETEX-től A jó matrac kiválasztása szakértő segítségével és megbízható, helytálló tanácsok kíséretében sokkal egyszerűbb feladat. Válasszon helyesen és döntsön jól! ►►►
 

 

 


Az ökológia textiles alcsoportjai" vázlatosan:

 

  • termelésökológia (természetes szálasanyagok termesztése, mesterséges szálak gyártása, fonal- cérna előállítás, kelmeképzés, kikészítés, konfekcionálás)
  • felhasználás ökológia (az un. humánökológia)
  • hulladékkezelési ökológia (tárolás, újrafeldolgozás, ártalmatlanítás)

 

A humánökológiában Nyugat-Európába vállalta az úttörő szerepet, ösztönözve a fogyasztókat az "egészségre káros anyagot nem tartalmazó" textíliák vásárlására, viselésére. Természetesen ehhez szükségessé vált a textilipari technológiák, felhasznált színezékek, vegyszerek, segédanyagok felülvizsgálata, célirányos fejlesztése. Előtérbe kerül az ökológiai innováció a termelés fázisaiban ill. a teljes termelési folyamatban érintett felek szoros együttműködése (a "láncolat elemei" elfogadják az előző műveletsor eredményeit, a ráfordítások értéknövelő hatását maximálisan betartva a tovább feldolgozás során).

Megemlítendő az ENSZ határozat alapján 1987-ben készült "Közös jövő" tárgyú jelentés, amelyben az ipar számára meghatározták: nem elég az előírások betartása a környezetszennyezés- ill. erőforrások kimerülése ellen tett erőfeszítésekben, hanem el kell fogadni a társadalmi felelősség széleskörű kritériumait (legyenek tervek a vállalatoknál a környezet védelmére, az erőforrásokkal való gazdálkodásra a törvényi előírások betartására). Innen indult a textilökológia, amelyben közel 16 éve jelenti a szigorú,- nemzetközi öko ontrolling rendszer részét képezi az ÖKO-TEX bizonyítvány megszerzési- és megújítási lehetősége.
 

Az ÖKO-TEX Standard 100 bizonyítvány megszerzésének kritériumai

 

 

A tanúsítás kérhető bármilyen készültségű textiltermékre (fonal, kelme, konfekcionált termék, stb.) mindennemű előfeltétel nélkül. A bizonyítvány megszerezhető végezhető a gyártó- ill. forgalmazás helyén erre kijelölt ország szakintézetében (pl. a volt szocialista országok közül egyedül a hazai INNOVATEXT Rt. jogosult erre, a magyar igények mellett Románia, Bulgária, Szerbia, Bosznia Hercegovina gyártói-, forgalmazói tartoznak hozzá).

 

Az ÖKO-TEX Standard 100 szabvány előírásainak való megfelelőséget az ÖKO-TEX Standard 200 vizsgálati módszerek szerint ellenőrzi a kijelölt, akkreditált laboratórium. Az ÖKO-TEX Standard 100 általános követelmények mellett gyártmányokra, gyártmánycsoportokra határozza meg a vizsgálandó tulajdonságokat ill. az "emberre nézve káros anyagot nem tartalmazó" követelmény határértékeit.

A termékeket a következő csoportokba foglalták: bébi, bőrrel érintkező, bőrrel nem érintkező és egyéb. Természetesen a legszigorúbb követelmények a bébi termékekre vonatkoznak.

 

Az ÖKO-TEX megfelelhetőség meghatározásánál a fontosabb vizsgálandó jellemzők, tulajdonságok:
 

  • pH (a textília kémhatása)
  • rákkeltő és allergiát okozó színezékek
  • olyan színezékek, amelyekből bizonyos körülmények között rákkeltő anyagok képződnek ( magadott aril-amin vegyületek)
  • formaldehidtartalom
  • nehézfémtartalom (extrahálással kimutatható arzén, króm, réz, kobalt, nikkel, ólom, kadmium, antimon, higany)
  • peszticidtartalom (a peszticidek olyan vegyianyagok, amelyek a kultúrnövényeket károsító kórokozók, állati kártevők ellen védenek, gyomnövények fejlődését gátolják; megjegyzésként: a világon termelt növény védőszerek 20%-a gyapotföldekre kerül)
  • klórozott fenolok jelenléte, mennyisége
  • klórozott benzol és toluol jelenléte
  • színtartósági tulajdonságok (vízzel, száraz dörzsöléssel, izzadsággal és/vagy nyállal szemben)
  • carrier tartalom (a szintetikus szálak színezését segítő, "vivőszer" hatású segédanyag)
  • színtartósági tulajdonságok (vízzel, száraz- nedves dörzsöléssel-, izzadsággal- nyállal szemben)
  • illóanyag ill. szagkeltő összetevők (pl. toluol, sztirol, vinilklorid, stb.)
  • Ftalátok jelenléte
  • PVC-nél talált tartalom
  • szerves ónvegyületek jelenléte
  • szagjellemző (nem megengedett hal-, aroma-, kikészítőszer-, nehézbenzin- ill. gomba szag előfordulása)
  • bizonyos biológiailag aktív vegyületek jelenléte (fungicid és baktericid anyagok)
  • adott lángmentesítő szerek jelenléte
  • könnyen illó komponensek mennyisége

 

A felsorolt tulajdonságok köre, az egyes anyagtartalmak megengedett határértéke értelemszerűen a rendeltetéstől (termékcsoport) függően változik. Az említett tulajdonságok vizsgálatát, az egyes anyagkoncentráció meghatározások részletes módszereit az ÖKO-TEX Standard 200-as sorozat egységesíti, a legkorszerűbb műszerek- mérések alkalmazásával.
 

Az ÖKO-TEX Standards 100 bizonyítványról tudnivalók néhány szóban

 

Alkalmasság esetén minden termékre (termékcsoportra) kiállítanak egy szabványosított kivitelű, színes nyomású sorszámozott okiratot, az un. ÖKO-TEX bizonyítványt. Ezzel azt tanúsítják, hogy az ÖKO-TEX Standard 100 szabvány előírásainak, az ÖKO-TEX Standard 200 szabvány szerinti meghatározásokkal vizsgálva a termék megfelelő, tehát emberre nézve káros anyagot nem tartalmaz. A bizonyítvány egy évig érvényes, újabb használat csak eredményes meghosszabbítás után lehetséges.


Az ÖKO-TEX szervezet zürichi központja negyedévente hozza nyilvánosságra a bizonyítványt elnyert termékeket a gyártók (forgalmazók) feltüntetésével ill. közli az esetleges "negatív" tapasztalatokat (pl. ellenőrzés során a termék kifogásolható volt-). Az interneten többek között az ÖKO-TEX "tulajdonosok" is láthatók. A bizonyítvánnyal rendelkező köteles másolatot kiadni akkor, ha ÖKO-TEX termékét tovább feldolgozásnál felhasználható pályázik a tanúsított szövetből általa gyártott késztermékkel (pl. egy ágynemű garnitúra ÖKO-TEX vizsgálatához csatolni kell a kikészített kész méterárura vonatkozó tanúsítványt - ha ilyennel rendelkezik a kikészítőüzem, így az "alapanyag" vizsgálatokat nem kell újra elvégezni a konfekcionált darabáru terméken).

Az ÖKO-TEX szervezet tagjai részére előírja és kötelező érvénnyel megköveteli az egységes vizsgálati díjak alkalmazását, elkerülendő a tagországok közötti nem kívánatos konkurenciát. 

 

Az ÖKO-TEX szervezet hivatalos honlapja: www.oeko-tex.com

 

 



Ajánlott termékek


100 napos visszavásárlási garancia!
Astral 25 szállodai matrac 120x200 - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Astral 25 táskarugós szállodai matrac 120x200

Élvezze a pihentető alvást a zónázott táskarugórendszerrel rendelkező 120x200 matracon! A...

207 990 Ft
matrac.hu
kontinentális ágy
Queen kontinentális ágy - kárpitozott ágykeret

Queen kontinentális ágy - kárpitozott ágykeret

Válassza ezt az ágyat! Az elegancia lehetőségét és a dizájn-t, amely alkalmazkodik a...

652 980 Ft 515 854 Ft
matrac.hu
habszivacs matrac
EASY 10 - Szivacsmatrac 60*120

EASY 10 60x120 - Szivacsmatrac

EASY 10 cm 60x120 cm-es szivacsmatrac. Egy korszerű pénztárcakímélő szivacsmatrac a legjobb...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
ágyvég - fejvég
Ágyvég- fejvég kárpitozott és boxspring ágyhoz - Royal - NOVETEX matrac

Ágyvég- fejvég kárpitos és boxspring ágyhoz - Royal

Királyi, méltóságteljes szépségű, 125 cm magas fejvéggel dobja fel hálószobája...

504 990 Ft 398 942 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.