Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

Ossza meg!


Szakszótár

Tölgy fa


Tölgy fa


A két legelterjedtebb fajai a Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy) hazai lombos fafajok legelterjedtebb nemzetsége. A folyók mentén gyakran megtalálható éppúgy mint az Alföld szikes talajain.

A tölgy fa eredete, leírása


A tölgy fa a közel 300 faja létezik. Ebből hazánkban 6 honos, Ausztrália és Afrika kivételével az egész föld hegyein terem, még pedig Ázsiában 148, Amerikában 142, Európában 20-24. Afrikának nincs külön tölgye, csak néhány déleurópai terem az északi részén. Kérge repedezett, levele egynyári vagy örökzöld, emez gyakran nem öblös.
Európában az északi területeken, keleten az Urálig, délen körülbelül Kis-Ázsia területéig nyugaton dél-Spanyolországot kivéve egész Európa sík vidékein és alacsonyabb dombvidékein megtalálható. A hazai erdők mintegy 10%-a kocsányos tölgy.

A tölgy fa elsőrendű fa. Gyakran 40m magas, de nem ritka az 50 m-es magasság sem, Magyarországon a 30 és 40 m közötti példányok elterjedtek. Általában rövid törzset és földig boruló hatalmas félgömb alakú koronával rendelkezik.

A tölgy fa mint bútorfa

A tölgy fa igazi igényes bútor alapanyag . A fehér tölgy rajzolata erős, de igen esztétikus. Kemény, gőzölve mégis hajlítható, tömörsége az egyik legnagyobb a létező fafajták közül (különösen a fehér tölgyé). A tölgy fa bútorok, ajtók és ablakok, padlók, ágyak alapanyaga. Tisztafaként gondozása több odafigyelést igényel, tömörsége igen magas, a belőle készült robusztusabb bútorok több generációt is képesek kiszolgálni. Pácolható és festhető, de natúr, lakkozott állapotában a legszebb. Lassú száradása miatt egyáltalán nem mindegy (bármilyen felhasználási terület esetén), hogy milyen módon és mennyi ideig lett szárítva feldolgozás előtt. Fény és hőállósága kiváló.


A tölgy fából készült tömörfa ágy kiváló kelléke a hálószobának.

Tölgy fa erezet

Tölgy fa

Kérje ingyenes ismertetőnket!

Tovább fafajták:

Bükk fa, Diófa, Hárs fa, Kőris fa


Ajánlott termékek


AKCIÓ 20%. A készlet erejéig! Kifutó vagy kiállitott matracok
Tempur Sensation 21 memóriahabos matrac - NOVETEX - Ágyban a legjobb! 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200

TEMPUR Sensation Supreme 21 memóriahabos matrac

Tempur anyag enyhíti a nyomást a test teljes felületén, segítve a gerincbántalmak...

559 990 Ft 447 992 Ft
matrac.hu
TEMPUR PRO 21 Firm - Memóriahabos kemény matrac - matrac.hu

TEMPUR PRO 21 Firm - Memóriahabos kemény matrac

Kemény, 21 cm magas TEMPUR PRO memóriahabos matrac. Huzata mosható.

718 990 Ft
matrac.hu
tömör fa
Georgia éjjeliszekrény - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Georgia tömör fa éjjeliszekrény

Kedvére kiválaszthatja az otthonába beleillő arculatot, amelyet a számtalan színvariációval...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
Vermont 2 ajtós gardróbszekrény - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Vermont 2 ajtós gardróbszekrény

2 ajtós, normál nyitású ajtóval, akasztós kivitel, polccal, lapalkatrészek fafurnéros...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.