Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

Ossza meg!


Szakszótár

Álomelméletek


Freud (1900) különbséget tesz az álmok látens és manifeszt tartalma között. Szerinte az álmaink a vágyainkat jelenítik meg.

 

Nyílt álomtartalom

1900-ban jelent meg Sigmund Freud híres, Álomfejtés című könyve, amely elsőként próbálta az álmokat tudományosan komolyan véve szakítani a korábbi hagyománnyal, ami az álmokban rejtett szellemi erők, isteni és démoni hatalmak megnyilatkozását látta. Noha maga Freud is sokat tanult régi álmoskönyvekből, ám ezeknek főleg szimbolikus tartalma érdekelte, nem pedig természetfeletti vonatkozásai. Freud korai analitikus tevékenysége során ráébredt, hogy tudatéletünkben döntő jelentőségük van mindazon pszichés aktivitásoknak is, melyek nem illeszthetők be minden további nélkül az emberről, mint ésszel bíró és önnön cselekedeteit mindenkor uraló, alkotott képbe. Az álom jelensége megtöri ezt a hitet, és olyan dimenziók tárulnak fel elemzése nyomán, melyek egy sokkal differenciáltabb, és korántsem annyira tudatos és ellenőrizhető lelkiségre engednek következtetni. Freud azt állította, hogy az álmok a vágyteljesítés lelki szükségletének szolgálatában állnak. Ezen ő azt értette, hogy az álmok az egyén ama elfogadhatatlan vágyait és szükségleteit fejezik ki, amelyek elfojtás révén kikerültek a tudatából. Azaz álmaink olyan lelki képzeteket dolgoznak fel, melyeket vagy elnyomunk magunkban, vagy pedig nem is lépték át soha a tudatosság küszöbét, s mintegy kerülő úton, az álmokban jelentkeznek be a tudatosság szintjére. Az álmokból azonban úgy, ahogyan megjelennek, ritkán következtethetünk magára az elfojtott vágyra. Az az álom, amire ébredés után többnyire emlékezünk, a manifeszt (nyílt) álomtartalom, ami események kusza szövedéke, egymáshoz lazán vagy éppen meghökkentően kapcsolódó személyekkel és cselekedetekkel

 

Rejtett álomtartalom

A manifeszt álomtartalom azonban csak nagyon elemi szinten képes vágyainkat megjeleníteni. Ha például szomjasan feküdtünk le aludni, és álmunkban egy forrásra bukkantunk a sivatag közepén, akkor elég egyértelmű, milyen törekvések mozgatták a lelki apparátust. Vágyaink azonban sokkal bonyolultabbak, és sokkal többször szegülnek szembe a társadalmi konvenciókkal és egyáltalán saját magunkról alkotott jóhiszemű képünkkel, mint azt bevallani kellemes. Ezért az álom is többször folyamodik szimbólumokhoz, rejtetten, utalások kusza szövedékében fejezve ki valamilyen bevallani kellemetlen álomtartalmat. Az álomnak az a szimbolikus formája a látens (rejtett) álomtartalom. Freud a cenzor metaforáját használja annak leírására, hogyan alakulnak át látens álomtartalmak nyílt álomtartalmakká – vagyis a tényleges álommá. Ez a cenzor mintegy megóv minket attól, hogy nyíltan szembesüljünk elfojtott és ezért be nem vallott vágyainkkal, ezzel elkerülve azt a bűntudatot és szorongást, amelyet az ezekkel való tényleges szembesülés jelentene. A nyílt álomtartalom szimbolizálását, látens álomtartalommá való alakítását az álommunka végzi el: sűrítéssel, eltolással és egyáltalán a tudattalan, rejtett tartalmak olyan kódolásával, melyek kevésbé fenyegetőek a tudat számára, mint saját elfojtott vágyai. A rejtett álomtartalomra pszichoanalitikus módszerekkel következtethetünk: követnünk kell és dekódolnunk a nyílt álomtartalomban lejátszódó események illogikus és szürreális útját, hogy ezáltal fel tudjuk tárni a lélek legmélyén szunnyadó elfojtott vágyak nagyon is logikus láncolatát.

 

Freud álomelméletének fő elemei:

 
-Vágyteljesítés: az elfojtott vágyak rejtett feldolgozása
 
- Látens álomtartalmak: az elfojtott vágyak szimbolikus formái
 
- Álommunka: a cenzor a látens tartalmat felismerhetetlenné alakítva hozza létre a manifeszt álomtartalmat


Ajánlott termékek


Univerzális ékpárna, háromszög párna - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Univerzális ékpárna

A fokozatos lejtéssel rendelkező univerzális ékpárna, magasan tartja a fejet és a nyakat, ami...

26 990 Ft
matrac.hu
pihe - puha, lágy ölelés
90x130  wellsoft babatakaró, gyerek takaró - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

90x130 wellsoft babatakaró, gyerek takaró

Gyermeked imádni fogja a wellsoft plédjét! Gyengéd puhaság, kellemes érintés, mesés színek....

3 990 Ft
matrac.hu
Lingby ágy -  tömörfa ágykeret - komód, éjjeli

Lingby ágy - tömörfa ágykeret - komód, éjjeli

A modern ötvözve a klasszikussal, a levegős-rácsos fejtámla akár mindkét irányzat...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
Mary egyszemélyes kanapé relaxfotel - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Mary egyszemélyes kanapé relaxfotel

Mary egyszemélyes kanapé relaxfotel

Kérjen ajánlatot
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.