2013. Február 15.

Ágyrács


Az ágyrács funkciója:

 

 

Egyenletesen elosztja a terhelést. Biztosítja a matrac stabil alátámasztását, megfelelő szellőzését. Hozzájárul a matrac használójának komfort érzetéhez.  A megfelelő minőségű agyrácsnál a lécek közötti távolság nem haladja meg a lécek szélességének másfélszeresét! Terhelhetőségük általában 120 kg.

 

 

Ágyrács típusok:

 

Léc roló: a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. 7-10 cm széles fenyő lécekből áll, melyeket vászonszalaggal hézagosan egymáshoz rögzítenek. Ha nem rögzítjük (szegezzük, csavarozzuk) az ágykeret falc lécéhez, vicces dolgokra képes! Elcsúszkál, esetleg összetorlódik!

 

Lécroló

 

Fix ágyrács: szerelt kivitelű, általában rétegelt lemezből készül. A keresztléceket 2 hosszanti léchez ragasztják, szegezik, így egyben, helyükön tartva azokat. Ez a két hosszú léc fekszik fel az ágy falc lécére, ezért nincs szükség utólagos barkácsolásra. Vastagabb, rugalmas matracokhoz ajánlott, de az ifjúsági és ortopédiai matracok alátámasztására is a legmegfelelőbb választás. A hason-háton alvók ideális rácsozata.

 

 

Fix ágyrács

 

 

Alap-rugalmas ágyrács : kerettel rendelkező, hajlított lécekből álló rácsozat, melyeket kétoldalt jobb esetben gumi, rosszabb esetben műanyag papucsok tartanak. Kismértékben hozzájárul a matrac rugalmasságához. Elsősorban oldalt alvóknak ajánlott, rugalmas matrac használata esetén.

 

 

Alaprugalamas ágyrács

 

Derékmerevítős ágyrács: kerettel rendelkező, hajlított lécekből álló rácsozat. Lécezése hasonló az alap rugalmas rácsozatéhoz. Azzal a különbséggel, hogy itt a derékrészen 5-6 léc duplán van elhelyezve, és csak az egyik végük illeszkedik a kerethez. Ezen léceket műanyag tolókákkal kapcsolták egymáshoz, így a tolókák helyzetével szabályozható a rácsozat keménysége. Ha középre húzzuk azokat akkor lágyul, ha szélre akkor keményedik a rács. Ezen felül hosszában szalagozva van a lécezés, ami a terhelés jobb elosztásában segít. Igény esetén bármilyen matrachoz kitűnő választás lehet.

 

 

Derékmerevítős ágyrács

 

 

Fej-lábemelős ágyrács: kerettel rendelkező, hajlított lécekből álló rácsozat. Kialakítása hasonló a derékmerevítős rácsozathoz, azzal a különbséggel, hogy itt a rácsozat kézzel 1/3 (fejvég)-2/3 (lábvég) arányban megemelhető. Az emelés mértéke 4-5 fokozatban állítható. Túlemeléssel a rács alaphelyzetbe hozható. Hátránya, hogy fel kell kelnünk róla, ha állítani szeretnénk rajta! Mivel a matracnak a rácsozaton meg kell hajolnia, így max. 6 cm vastag kókuszrost illetve speciális hullámoskókuszrost alapú matracok használhatók hozzá! A fej-lábemelős rács kényelmi, illetve egészségügyi szempontok alapján választható. Különböző betegségek, mint pl. a reflux, viszér, keringési problémák esetén nagyban segítheti a panaszok enyhítését.

 

 

Fej-láb emelős ágyrács

 

 

Fej-lábemelős, gázrugós ágyrács: a beépített ágyneműtartós ágykeretek rácsozata. Kerettel rendelkező, hajlított lécekből álló rácsozat. Megtartva az előbbi rács derékmerevítő, fej-lábemelő funkcióit. Azzal kiegészítve, hogy ennél a lábrészt egy gázteleszkóp túlemelés esetén kb. 50 fokos szögben felemeli, így pakolhatóvá válik az ágyneműtartó. Kizárólag hajlítható matracokkal alkalmazható, melyek max. 3 cm normál vagy speciális hullámos kókuszrostot tartalmaznak.

 

 

Fej-láb emelős gázrugós ágyrács

 

Motoros ágyrács: kerettel rendelkező, hajlított lécekből álló rácsozat. Általában 5 elemből áll, melyeket egy fix keretbe erősítenek.  Ebből a középső rész fix, a fej, illetve a lábrész 2 részre osztva, elektromos motorral mozgatható egy távirányító segítségével. Kizárólag flexibilis matraccal használható. Magas komfortot biztosít, és nagyban megkönnyíti az otthoni betegápolást is idős, nehezen mozgatható családtagoknál. A rácsozatot minden esetben, ha ráfekszünk, alaphelyzetben kezdjük mozgatni. Felemelt állapotban nem terhelhető!

 

 

Motoros ágyrács

 

 

Duplasoros ágyrács (lécesbetét): az ágyrácsok egy speciális típusa. Két sor vékonyabb lécet tartalmaz, melyek között kétoldalt és középen 8-10 cm széles vászonborítású rugalmas anyag található. Így maga a rácsozat képes alkalmazkodni a testkontúrhoz. Használatához szükség van a tartókeretére. Csak falc lécen és középső merevítő gerendán NEM használható. Mivel a rácsozat jól alkalmazkodik a test körvonalához,  max.  8-12 cm vastag latex matraccal az ideális, melyek alá legfeljebb 3cm kókuszrost kerül.

 

 

Duplasoros lécesbetét

 

 

Schaffer Zoltán - Alvásszakértő

NOVETEX Matrac Biomanufaktúra

 

 
vissza
2013. Február 15.  0 komment  olvasva: 1040 alkalommal 

Tovább olvasom

2013. Február 02.  0 komment  olvasva: 808 alkalommal 

Tovább olvasom

2013. Január 29.  0 komment  olvasva: 833 alkalommal 

Tovább olvasom

2013. Január 29.  0 komment  olvasva: 739 alkalommal 

Tovább olvasom

2013. Január 29.  0 komment  olvasva: 881 alkalommal 

Tovább olvasom