Alvás vagy TV???


Megérkeztek az új Sealy matracok

Kényelem és minőség új köntösben

Tovább a termékekhez! »

TEMPUR matrac - Megváltoztatja az alvásról alkotott eddigi nézetét

Maximális alátámasztás

Tovább a termékekhez! »

Ágyneműhuzat, ágytakaró, matrachuzat, matracvédő széles választékban

NOVETEX, kényelem, minőség

Tovább a termékekhez! »

Hálószobabútorok a NOVETEX matractól

Tegye hálószobáját egyedivé

Tovább a termékekhez! »

Napi ajánlat

Böngésszen legújabb ajánlataink között és élvezze Ön is a NOVETEX termékek nyújtotta kényelmet!


Biomatracok


Kényelmes, megfelelő alátámasztást nyújt.

VásárlásLatexpehely párna


A párna minden testhelyzetben tökéletesen tart.

VásárlásTEMPUR memóriahabos matrac


A TEMPUR matrac javítja az alvás minőséget.

Vásárlás


Kezdőlap

2011.11.09.

Ossza meg!


Alvás vagy TV???

Hogyan teremtsük meg az egyensúlyt a gyermek alvási szokásai és a TV nézés között?


Az elmúlt tizenöt évben számos olyan tanulmány látott napvilágot, mely a TV gyerekekre gyakorolt hatásával foglalkozott. A legkülönbözőbb gyermekkori alvás- és koncentrációs zavarok kialakulásában - például a gyengébb olvasási teljesítmény, a rosszabb problémamegoldó képesség, vagy a kényszeres ébrenlét - játszik szerepet ez a napjainkban szinte leggyakrabban használt eszköz. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen programot néz a gyerek. Az erőszakos műsorok például csökkentik a gyermekek empátiáját mások szenvedése iránt, valamint növeléi az éberségüket, annyira felizgatja őket a látvány hogy képtelenek a pihentető alvásra.


Egy nemrég elkészített felmérés szerint hazánkban is nő a gyermekek televízió előtt eltöltött ideje. Ha ehhez egyéb vizuális eszközökkel eltöltött időt is hozzáadjuk, rájövünk, hogy a gyerekek rengetegsok időt töltenek el képernyőhöz szegezve. Sajnos nagyon gyakran ennek éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk; minél több időt tölt valaki a TV előtt, annál kevesebbet beszélget a családtagjaival és barátaival, annál kevesebbet olvas, játszik fantázia játékokat vagy szaladgál a kertben.

Minden szülő fontosnak tartja, hogy gyermeke éjszaka kipihenhesse magát. A gyermekkori alvászavart nehéz nem észrevenni, és mindig aggodalmat vált ki a szülőkből. A megfelelő mennyiségű alvás, egészséges fekhelyen minden életkorban fontos, és ha gyermekünk nem alszik megfelelően, mind az iskolaiteljesítményén mind pedig emberi kapcsolatain. Kisgyermekeknél leggyakrabban azt tapasztaljuk, hogy nem akarnak lefeküdni, felkelnek az éjszaka közepén, sokat forgolódnak, derékfájdalom, gerincfájdalom gyötri őket. Iskolás korra ezek a zavarok többnyire rendeződnek, különösen akkor, ha a szülők segítenek a gyermeküknek a helyes alvási szokások kialakításában és megfelelő minőségű, egészséges fekhelyet biztosítanak. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő mennyiségű, pihentető alvást gyermekeink TV nézési szokásainak felülvizsgálatával is elősegíthetjük.

A gyermek alvásigénye az életkoruktól függ. Attól például, hogy milyen hamar alszik el, milyen gyakran ébred fel éjszaka és mennyire könnyen alszik vissza. E tekintetben eltérések lehetnek, de az mindenesetre biztos, hogy a kialvatlanság, ugyanúgy, mint a felnőtteknél, megnehezíti az élet feladataival való megbirkózást.3 éves korig


A tipegő és a bölcsis korú gyermek alvásigénye naponta 10-12 óra. Ezért létszükséglet az egészséges fekhely. Mindenek előtt olyan matracot válasszunk, amely a gerinc alátámasztására megfelelő. Így lecsökkentjük az éjszakai forgolódások egyik leggyakoribb kiváltó okát. Gyakran azt tapasztalhatjuk, hogy a kicsi, bár álmos, harcol a lefektetés ellen. Már az egészen kicsi gyerekeknél is előfordul, hogy a délutáni alvás helyett inkább rajzfilmet akarnak nézni. Este, amikor a szülők vagy a nagyobb testvérek még megnézhetnek egy műsort, ő is egyenlő bánásmódot követelhet. Ez veszekedéshez, dührohamokhoz vezet, ami miatt azután az alvás is nyugtalanná válik.

A gyermekek ebben az életkorban kezdenek önállóbbá válni. Megtanulnak járni, beszélni, egyedül esznek és öltözködnek, elsajátítják a szobatisztaságot. A növekvő önállósság azonban a szorongás mértékét is növeli. A lefekvés miatti aggodalom, sírás, riadt éjszakai felriadás mind-mind a megnövekedett szorongás következményei. A másik fő indok amiért a gyerekek nem szerethetnek lefeküdni, az a rossz alvás előérzete. Ezek a nehézségek súlyosbodhatnak, ha a gyerek rémisztő műsorokat néz a televízióban, még akkor is, ha azt több órával lefekvés előtt nézte. Még az ismeretterjesztőnek szánt filmek is zavarbaejtő, nyugtalanító hatással lehetnek egy ilyen kicsi gyerekre.

Amikor egy szülő, a legjobb szándékkal, síró gyermekét kiveszi az ágyból és leülteti a TV elé, öntudatlanul is hozzájárul az alvási nehézségek kialakulásához. Az a gyerek, aki hozzászokik, hogy a TV hangjaira aludjon el, nem tanulja meg önmagát álomba ringatni.6 éves korig

Az óvodás gyermekek számára különösen fontos az esti lefekvési szertartás. A vacsora, fürdés, mesemondás a bejósolhatóság biztonságát adja, ami megkönnyíti az ébrenlétből az alvásba, a szülőkkel való együttlétből a magányba való átmenetet.

A rossz álmok kialakulásának működési elve még nincs teljesen feltérképezve, annyi bizonyos, hogy a jelenség összefüggésbe hozható a TV nézéssel. A rémálmok gyakran észrevehetőek egy-egy korábban nézett ijesztő vagy izgalmas műsorban.

12 éves korig


Serdülőkorban a probléma gyakran úgy jelentkezik, hogy kaphat-e a gyerek saját TV-t a szobájába. Ez a legritkábban esetben jó ötlet. A tévénézés zavarja a leckeírást, olvasást, minden más hobbijellegű tevékenységet és persze az alvás sem kivétel. Ha a tévénézés mennyiségét a serdülőnek magának kell szabályoznia, akkor az alvással töltött időt is biztosan megrövidíti. A késő esti TV programok nem nyújtanak annyi ismeretet, mint amekkora veszteség a kellő mennyiségű alvás hiánya. Ennek ellenére számos tizenéves bekapcsolt tévé mellett alszik el. Sokuk számára az éjszakai tévénézés szokássá válik. Természetes biológiai alvás-ébrenlét ritmusuk alárendelődik tévénézési szokásaiknak; éjjel fent vannak, és reggel elkésnek az iskolából.

Ahhoz tehát, hogy gyermekünk alvása hatékony és pihentető legyen, felül kell vizsgálnunk televíziózási szokásainkat . Korlátozni kell a képernyő előtt töltött időt, és oda kell figyelni rá, hogy a gyerek lehetőleg megfelelő, egészséges fekhely birtokában legyen. A gyerek korától függetlenül, a lefekvés menete állandó, biztonságos és megnyugtató kell hogy legyen. Az idősebb gyermekeket bíztassuk arra, hogy olvassanak elalvás előtt. A tévénézés vagy a videojáték csak kivételesen legyen az esti program része.

Gyermekeink kielégítő alvását tehát úgy segíthetjük elő a legjobban, ha az olvasás, az emberi kapcsolatok egyensúlyára törekszünk és megfelő ágyat választunk számára. A kipihent gyerek azután frissen, jó hangulatúan ébred, és sikeresebben küzd meg a gyermeki lét megannyi kihívásával.

Az iskolás korú gyermekek legtöbb alvási problémája az idő elteltével tova száll. Az ilyen korú gyerekek könnyen, gyorsan elalszanak, alvásuk nyugodt, folyamatos. Ezidőtájt alakul ki a koránkelő vagy az úgynevezett éjszakai bagoly típus. Az alvásigény területén is nagyobb különbségek mutatkozhatnak; kinek több, kinek kevesebb pihenésre van szüksége. Ezekben az években nem annyira az alvás, mint az ágyba fekvés idejének betartása tűnik nehéznek. Ha a család együtt tévézik, akkor a gyerek már csak azért is szeretne részt venni, mert így tovább maradhat szüleivel, és több odafigyelést csikarhat ki. Az egész napi stressztől fáradt szülőnek ez a megoldás kényelmesnek tűnhet.


A fáradt gyerek agresszívvá, kötözködővé is válhat, teljesítménye leromlik. Kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy a hiperaktív viselkedés hátterében is állhat kialvatlanság.

Matrac, ágy, ágyrács és gyapjú termékek az egészséges alváshoz!


Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!Napi ajánlat

Böngésszen legújabb ajánlataink között és élvezze Ön is a NOVETEX termékek nyújtotta kényelmet!


Biomatracok


Kényelmes, megfelelő alátámasztást nyújt.

VásárlásLatexpehely párna


A párna minden testhelyzetben tökéletesen tart.

VásárlásTEMPUR memóriahabos matrac


A TEMPUR matrac javítja az alvás minőséget.

Vásárlás


Ajánlott termékek


25% kedvezmény
Matrac Joy Sealy Rugós Matrac

Matrac Joy Sealy Rugós Matrac (Lágy)

Az Egyesült Államokban fejlesztették ki a Sealy matracokat, több évtizeddel ezelőtt. A Sealy...

241 990 Ft
TEMPUR Cloud Breeze 22 Matrac

TEMPUR Cloud Breeze 22 Matrac

A TEMPUR legújabb Breeze technológiában a puhaság és a támogatottság egynsúlya valósul meg,...

424 990 Ft
25% kedvezmény
Matrac Passion Sealy Rugós Matrac

Matrac Passion Sealy Rugós Matrac

Az Egyesült Államokban fejlesztették ki Sealy matracokat, több évtizeddel ezelőtt. A Sealy az...

369 990 Ft
Egyensúly párna - Dinamikus ülőpárna

Egyensúly párna - Dinamikus ülőpárna

Az ülőpárna használata javítja az egyensúlyt, a stabilitást és a koordinációt. Használata...

5 090 Ft

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Álmodás

6 érdekes tény az álmokról

2018.02.22 divany.hu/eletem/2017/03/14/7_erdekes_teny_az_almokrol/

Álmodni szinte mindenki szokott, ám az embereknek mintegy hatvan százaléka nem emlékszik az alvás során “átélt” élményekre. De mégis min múlik, hogy egyesek fel tudják idézni az álmaikat, míg mások egyáltalán nem emlékeznek azokra? És mi az álmok célja? Tényleg van jelentésük, valamilyen üzenetük számunkra? Mindig is népszerű témának bizonyult ez a titokzatos jelenség, igazán nagy lendületet azonban csak az elmúlt évtizedekben kapott az alvás- és álomkutatás. Összegyűjtöttünk néhány izgalmas vizsgálati eredményt.

Tovább

Valentin nap

Valentin nap

2018.02.14 matrac.hu

Magyarországon a Bálint-nap az angolszász hagyomány mintájára terjedt el, amit angolul Valentin's Day-nek hívnak. Innen származik a Valentin-nap kifejezésünk is. Hazánkban jellemzően az 1990-es évektől ezen a napon a szerelmesek köszöntik, ajándékozzák egymást szeretetük kimutatását jelképező tárgyakkal, üzenetekkel.

Tovább

Álmatlanság

Elaludni mindig csak a jelenben lehet!

2018.02.12 Matrac.hu

A mai társadalomban egyre többen szenvednek álmatlanságban, sokunk feje tele van mindenféle negatív gondolattal, a pihentető lefekvés előtt. Ahány ház annyi szokás, tartja a közmondás, mely az élet minden területén megmutatkozik, különösen ha, az elalvást segítő praktikák sokszínűségét tekintjük át.

Tovább


Tovább a cikkekhez