Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

2021.03.02.


Ossza meg!Az Alvás világnapja - 2021 - World Sleep Day

Forrás: https://worldsleepday.org/

Alvás Világnapja 2021 - World Sleep Day

Az Alvás Világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás mennyiségének és minőségének  fontosságára, mely minden ember alapvető kiváltsága, melyet a rohanó modern élet napról-napra egyre jobban  veszélyeztet! A World Sleep Society, a World Association of Sleep Medicine nemzetközi szervezetével 2021-ben is meghirdeti az Alvás Világnapját : Rendszeres alvás – Egészséges jövő


 

 

 

 

Az Alvás Világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás mennyiségének és minőségének  fontosságára, mely minden ember alapvető kiváltsága, melyet a rohanó modern élet napról-napra egyre jobban  veszélyeztet! A World Sleep Society, a World Association of Sleep Medicine társult nemzetközi szervezetével 2021-ben is meghirdeti az Alvás Világnapját, melyet minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartanak.  Magyarországon - a világszövetség hazai partnerének felkérésére, a Magyar Alvás Szövetség szervezésében zajlanak a programok.  2021-ben az Alvás Világnapja március 19.


Ki mint veti ágyát... – Az alvás világnapja

 

Az alvás kiemelkedően fontos része mindennapjainknak, mégis egyre rosszabbul alszunk. Erre hívja fel a figyelmet minden évben az aktuális üzenetet kiemelve a World Association of Sleep Medicine, és a nemzetközi szervezet partnereként a hazai alváskultúrában végzett tevékenységét elismerve a World Sleep Day Hungary, a Magyar Alvás Szövetség  is.

 

Alvás Világnapja 2021: Rendszeres alvás – Egészséges jövő
 

Forrás: https://worldsleepday.org/


Az alvás világnapja egy éves rendezvény, amelynek célja az alvás ünnepe és cselekvésre ösztönzés az alvással kapcsolatos fontos kérdésekben, beleértve az orvostudományt, az oktatást, a szociális szempontokat és a vezetést. Az Alvás Világszervezetének alvásnapi bizottsága szervezi, és célja az alvászavarok társadalomra nehezedő terheinek csökkentése az alvászavarok jobb megelőzése és kezelése révén. Az alvás világnapját minden évben a tavaszi tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartják. A jövőbeni időpontok: 2021. március 19., péntek és 2022. március 18., péntek.

 

A 2021. évi társelnök levele: Rendszeres alvás az egészséges jövő érdekében

Világ Sleep Society ünnepli a világ Sleep Day ® pénteken, március 19-én 2021. A szlogen a 14 th évente megrendezett World Sleep Day 'rendszeres alvás, Egészséges jövő.' Az alvás világnapja felhívás minden alvásszakember számára, hogy támogassák és oktassák a világot az alvás fontosságáról az optimális életminőség elérése és az egészségi állapot javítása érdekében. 

Társelnök Dr. Lourdes DelRosso

 

Idén megtiszteltetés számomra, hogy Fang Han professzorral, a pekingi Pekingi Egyetemi Népi Kórház Alvásközpontjának orvosával, Fang Han professzorral közösen vezetek. Mióta alvásgyógyászati ​​ösztöndíjas voltam a Shreveport-i Louisiana Állami Egyetemen, részt vettem a World Sleep Society-ben. Az elmúlt 13 évben különféle szlogeneket láttam, amelyek az alvás különböző aspektusait emelték ki ( múlt szlogenek megtekintése ).

A 2021-ig tartó rendszeres alvásra való összpontosítás azon előnyökön alapul, amelyeket a rendszeres alvás nyújt. Tanulmányok kimutatták, hogy a stabil (azonos időben történő, rendszeres) lefekvési idők és a felkelési idők jobb alvásminőséggel járnak fiatal, középkorú felnőttek és idősek körében. A rendszeres alvóknak jobb a hangulata, a pszichomotoros teljesítménye és tanulmányi eredményeik.

Hogyan tudunk rendszeresen aludni? Emlékeznünk kell az alvás időzítését és hosszát egyaránt szabályozó két folyamatra: a cirkadián szabályozásra (C folyamat) és a homeosztatikus kontrollra (S folyamat), amelyet alvás kétfolyamatos modelljének is neveznek. Bár sok más tényező befolyásolja az alvást, mint például a környezet, a stressz és a gyógyszerek, – ennek a két folyamatnak a megértése segít törekedni az egységes alvási ütemtervre. A C folyamat a belső óránkra vonatkozik, amelyet agyunk egy része szabályoz, amelyet a hipotalamusz suprachiasmatic nucleusának (SCN) neveznek. Ez az óra a fény és a melatonin hatására befolyásolja és szabályozza a 24 órás alvás-ébrenlét ciklust. Fény hiányában (mint az esti órákban) a melatonin termelődik a szervezeteben, elősegítve az alvást, de fény jelenlétében a melatonin termelődése megszűnik, jelezve az agyunknak, hogy nappal van, és felébrednünk kell. Viselkedésünk felülírhatja ezeket a természetes jeleket. Például az éjszakai erős fények leállítják a melatonin termelését, késő éjszakára késleltetve az alvást.

Társelnök Dr. Fang Han

 

Az S folyamat elősegíti az alvást az előző ébren töltött idő alapján. Az ébrenlét során agyunk olyan anyagokat halmoz fel, amelyek elősegítik az alvást, alvás közben ezek az anyagok kitisztulnak, és újra ébernek érezzük magunkat. Ez a folyamat különösen fontos, amikor délután szundítunk, mert kimerítjük az alvást elősegítő anyagokat, és nem vagyunk képesek ésszerű időben elaludni este. A legjobb alvás az, amikor szinkronizáljuk az alvás / ébrenlét időnket a belső óránkkal és az alvási hajlandóságunkkal, hogy megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt a C és az S folyamat között.

Fontos megjegyezni, hogy az alvás számos fiziológiai rendszerben részt vesz, mint például a memória konszolidációja, a gyulladás ellenőrzése, a hormonszabályozás, a szív- és érrendszeri szabályozás és sok más fontos funkció, ezért az alvás elégtelen időtartama és a rossz alvási minőség számos jelentős káros egészségügyi következménnyel jár . A csökkent alvási időtartamról kimutatták, hogy károsítja a kognitív és végrehajtó funkciókat, míg a rossz alvás rossz szellemi egészséggel jár. A World Sleep Society 10 lépést javasol az egészséges alvás eléréséhez .

- Dr. Lourdes DelRosso, a 2021. évi Alvás Világbizottságának társelnöke

 

Alvás Világnap a SOTE-n

 

Alvás napja Magyarországon

 

A magyarországi mozgalomban több, alvással foglalkozó intézmény, többek között a kezdeményező Benyovszky Orvosi Központ, a Napidoktor.hu egészségportál vezetésével  számos orvos, gyógyító és médium csatlakozott.

 

Az első Alvás Világnapját „Aludj jól, élj ébren!” szlogen alatt 2008-ban tartották. A 2012. évi  WSD üzenete: "Lélegezz könnyen, aludj jól!" üzenete  a világon több mint 50 országban jelenik meg. Az idei Alvás Világnapja március 19-e. Magyarországon azonban – a nemzeti ünnephez kapcsolódó munkaszüneti napok miatt – ehhez közeli időpontokban tartják.

 

Mi kell a jó alváshoz?

 

A hazai alváseseményen több fontos területre hívják fel a figyelmet a szakemberek, többek között az alváslét, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének lehetőségei, az alvásgyógyítás új módszerei kerülnek a középpontba. Így a Bemer-technológia sikeres alkalmazásának nemzetközi tapasztalatairól és a melatonin-pótlás fontosságáról épp úgy szó esik, mint az alvás közvetlen feltételeinek a kialakításáról, amelynek alapvető eszköze a jó ágy és matrac, valamint az ágynemű.

 

Tíz felnőttből kettő alszik jól

 

A World Sleep Day Hungary rendezvényein ismertetik a legújabb alvásfelmérés eredményeit is. A reprezentatív felmérési anyagból kiderül, hogy nem jól alszunk: tíz felnőttből mindössze ketten érzik teljesen pihentetőnek az alvásukat. Ők is jellemzően az alvás mennyiségére figyelnek, annak minősége nem kap jelentős szerepet.

 

Nem tudjuk hogyan kell jól aludni!

 

A felmérés megerősíti, hogy az alváskultúra, illetve az alvással kapcsolatos ismeretek szintje alacsony a lakosság körében. Magas a megkérdezettek körében a horkolók aránya, amely  számos esetben súlyos légzési problémákra hívja fel a figyelmet, és mindenképpen orvoslást igényel. A budapesti Alvás Világnapján nemzetközi program indulását jelentik be: keresik Magyarország  Sleepfriendly/Alvásbarát hoteljeit, az erre megfelelő intézmények minősítő megkülönböztetést kapnak, amelyet a hazai és nemzetközi kommunikációban is használhatnak. A hazai kezdeményezésű program iránt jelentős a figyelem: Németország, Svájc, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia mellett a WASM nemzetközi alvásszervezete is  érdeklődik.

 

Oda kell figyelnünk az alvásunkra, hiszen tudományosan alátámasztott: befolyásolja a testi és szellemi fejlődést, fontos szerepe van a megújulásban és a memóriánk állapotát is meghatározza. Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás emberi szükséglet, ugyanúgy, mint az evés és az ivás, így elengedhetetlen az egészséges élethez.

 

A minőségi és mennyiségi alvás aránya

 

A minőségi éjszakai alvás célja és vágya mindazoknak, akik alvászavarral küszködnek, akik csupán álmodnak a pihentető alvásról. Sajnálatos, hogy rengeteg alvásbeteg nem veszi igénybe szakember segítségét, hogy javítson alvásminőségén és ezzel együtt egészségén is. Az Alvás Világnapját a világ számos  pontján megrendezik. Újságcikkekkel, televíziós megjelenésekkel, rádiós anyagokkal és online formában, oktatási segédanyagok bemutatásával és kiállításokkal hívják fel a figyelmet az alvás fontosságára. A magyarországi WSD eseményeit levélben üdvözölte  Allan O’Bryan, a WASM elnöke és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is.

 

Forrás: webbeteg

                        tovább a főoldalra »  NOVETEX matrac - Ágyban a legjobb!

Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!Ajánlott termékek


fa éjjeliszekrény
Melby fa éjjeliszekrény - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Melby fa éjjeliszekrény

Melby éjjeliszekrény - Kedvére kiválaszthatja a hálószobájába illő éjjeliszekrényt,...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
nem gyűrődik össze alattad
Gumis Jersey lepedő Safír - zafir kék - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Gumis Jersey lepedő - Safír - zafír kék

Válasszon Jersey gumis lepedőt hangulata és hálószobája színvilága szerint! A Jersey gumis...

5 990 Ft
matrac.hu
vadvirágos nyugtató egészség
​Kamilla illatpárna - alvást segítő gyógynövényes aromapárna

Kamilla illatpárna - elalvást segítő gyógynövényes aromapárna

Vadvirágos nyugtató egészség - Gyógynövényes párna - ​Kamilla illatpárna. A kamillát a...

16 690 Ft 11 683 Ft
matrac.hu
babzsák fotel - junior
Babzsák fotel - Junior - szürke - piros - NOVETEX matrac

Babzsák fotel - Junior - szürke - piros

Ha a legjobbat szeretnéd adni barátaidnak, ültesd babzsákra őket! Legyen szó tanulásról...

38 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.