Kezdőlap

2015.01.21.


Ossza meg!Babzsákfotel DIÁKKEDVEZMÉNY, és a babzsákfotel története

  KEDVEZMÉNY! Minden diákigazolvánnyal rendelkező vásárlónk 5% kedvezményben részesül 2015. január 31-ig, babzsák vásárlása esetén!   A babzsákfotel története évtizedekre nyúlik vissza, gondolhatnánk. Amennyiben ezt hisszük, akkor valószínűleg óriásit tévedünk. Ez az óriási találmány már több ezredik évét tapossa. Legalábbis a legenda szerint.  


Így kezdődött


Főszereplőnk egy indiai maharadzsa, aki kibírhatatlan hátfájással küszködött. Hatalmas úr lévén a legjobb orvosok álltak a rendelkezésére, de megoldást egyikőjük sem tudott. A maharadzsa egyik ágyasa azonban hatalmas ötlettel állt ura elé. Egy nagy zsákot több ezer cseresznyemaggal töltött meg, és a zsák száját összevarrva egy érdekes, addig még sosem látott ülőalkalmatosságot készített. Ezt rendszeresen használva a maharadzsa hátfájása – igen nagy meglepetésére – hamarosan el is múlt.

Egy másik történet szerint az 1960-as években három neves dizájner dolgozott egy újfajta bútor kidolgozásán. A Zanotta cég felkérése nyomán a cél egy, a hippi korszakban felnőtt generáció által kedvelt termék létrehozása volt. Végül Piero Gatti, Cesare Paulini és Franco Teodoro 1968-ban egy igazi újdonságot tervezett, mely Sacco néven végül az egész világon elterjedt, és gyorsan nagy népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül. A fotel könnyedséget, játékosságot vitt a hétköznapokba, amellett, hogy a szabadságot szimbolizálta.

 


 


Felfedi titkát a babzsákfotel szülőatyja


Piero Gatti egy 1988 júliusában készült interjúban árulja el, miként is született a töretlen népszerűségnek örvendő babzsákfotel.
1967 és 1968 között az ergonómia volt a divat. Ezért társaival egy olyan székről álmodtak, ami flexibilis, amennyire csak lehetséges alkalmazkodik a különféle helyzetekhez, a felhasználók formájához és a környezetéhez. Elkezdtek gondolkodni, melyik lehet az az anyag, amely lehetővé tenné ezt a fajta rugalmasságot. Mint a friss, puha hó, mikor bele dobjuk magunkat és nyomot hagyunk benne. Vagy valamiféle rugalmas folyadék. Ezekben az években volt nagy divat a vízágy, de az nagyon nehéz. Volt egy másik nagy fellángolás, mikor egy francia csoport felfújható házakat álmodott meg. Ami könnyen mozgatható, leereszthető, majd máshol újra felfújható volt. Ennek hatására a felfújható módszeren is kísérleteztek, de a levegő túl merev, kényelmetlen tartást biztosított.


Mi történt a szénakazalban?


Próbálták a poliuretán habot is, de az sem jöt be. Majd jött az ötlet, vissza a természethez. A régi öregek szénakazalban heverészve sziesztáztak… Ekkor próbaképpen régi matracokat töltöttek meg gesztenyefa leveleivel.  Ami már egész kényelmesnek bizonyult, de ezek az anyagok bomlásnak indulnak, penészednek, ami káros a szervezetünkre.
Arra gondoltak, hogy valami olyan anyag kellene, mint a kicsi labdák, amik úgy viselkednek, mintha félig folyékonyak lennének. Beszereztek egy csomó ping-pong labdát, amik már elgörögtek egymáson, de túl sok tört össze belőlük, így ez a kísérlet is kudarcba fulladt. Nem volt könnyű dolguk a babzsákfotel atyjainak, de nem hagyták annyiban a dolgot.


Heuréka!


Aztán ráakadtak az építőiparban hő és hangszigetelésre használt polisztirol granulátumra. Felvágtak egy huzatot, beletöltötték a kis golyókat és láss csodát, tökéletesen működött! Csináltak róla pár fotót, de nem gondolták, hogy ezt szeretnék az emberek, így maradt az irodában és csak ők hárman használták.

 


 


Majd a karácsonyi ünnepek előtt egy amerikai magazin kért tőlük képeket aktuális munkáikról. Így kerültek a babzsák prototípus képei a magazinba.
Karácsony és újév között kaptak egy hívást, hogy egy nagy amerikai áruház, a Macy's New York-i vezetője látta a magazinban a fotelt és érdekelné. Kellene nekik tízezer darab ebből a modellből…
Rögtön tudták tervezőink, hogy ilyen sansz csak egyszer adódik az ember életében. Mivel az egyetlen darab volt „készleten”, azt is tudták, hogy csak egy ember van, aki segíthet…
Hát vettek egy nagy levegőt, majd a telefont és a nagy Zanotta céget tárcsázták. A titkárságon átverekedve magukat Mr. Aurelio Zanotta, az üzlet terveit meghallgatva annyit mondott „Rendben van, gyere és majd meglátjuk.”
Vízkereszt után begyömöszölték a babzsákfotelt a csomagtartóba és elindult világhódító útjára a máig legnépszerűbb ülőbútor. A világ legkényelmesebb helye, a babzsákfotel!


Hogyan működik?


A ma már mindenki által csak babzsákfotelnek nevezett bútor igencsak egészséges, jót tesz a gerincnek, a hátizmoknak és a deréknak is. Hogy miért? Tudása az elvben és a felhasznált anyagok összhangjában rejlik.

A babzsákfotel külső huzata változatos, szinte végeláthatatlan szín és anyag variációk érhetők el. A belseje viszont mindegyiknek ugyan úgy működik. Töltetként a cseresznyemag helyett mára habosított polisztirol gyöngyökkel töltik meg a fotelt, amely számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik.

 


 


1. Teljes mértékben antibakteriális és antiallergén, melynek köszönhetően sem a baktériumoknak, sem az atkáknak nem nyújt táptalajt, emellett nem vonzza a port sem. Ennek köszönhetően allergiások is nyugodt szívvel használhatják.
2. Hőkiegyenlítő hatású, emiatt beleülve pár perc alatt átveszi testünk melegét. Ennek jó hatása van izmainkra és gerincünkre is, amellett, hogy ez a hőérzet nem növekszik meg túlzottan.
3. Jól szellőzik, így a babzsákfotel télen és nyáron is nagyszerű választás lehet.
4. Víztaszító, vagyis a gyöngyök sosem füllednek be, nem penészednek. Ez szintén alkalmassá teszi arra, hogy akár kisbabák is használják.
5. Extra könnyű, ezért a bútor áthelyezése, kívánt formára alakítása pár másodpercet vesz csupán igénybe.

A fotelbe beleülve és elhelyezkedve a sok ezer kis gyöngy teljesen felveszi hátunk formáját. Így azok az izmok, melyek más fotelben még ülés közben is munkára kényszerülnek, tehermentesítve lesznek, hiszen ezúttal tartószerepük nincs. A gyöngyök átveszik ezt a munkát a derekunknál elhelyezkedő izmok esetében is. Ez az a tulajdonság, ami miatt olyan egyedi és utánozhatatlan ez az elgondolás, és ami lehetővé teszi számunkra a teljen ellazulást és pihenést.

 


Vásárolja meg Ön is nappalija, gyerekszobája legújabb, legkényelmesebb design bútorát a NOVETEX-nél!
Felnőttek és gyermekek részére egyaránt kapható, magasított és csúcsos változatban is, akár lábzsámoly is rendelhető a nagyobb kényelem érdekében.
 

Szerző: Matrac.hu

Ossza meg!Ajánlott termékek


Akció
Akupresszúrás szőnyeg

Akupresszúrás szőnyeg

A természetes talajon való járás pozitív hatásait érvényesíti. A talp reflexpontjait...

6 090 Ft 5 189 Ft
matrac.hu
Matrac -  Sealy rugósmatrac

Sealy Joy Cushion firm 26 - Lágy Bonell-rugós matrac

Az Egyesült Államokban fejlesztették ki a Sealy matracokat, több évtizeddel ezelőtt. A Sealy...

139 990 Ft
matrac.hu
TEMPUR memóriahab

TEMPUR Cloud Breeze 22 Matrac

A TEMPUR legújabb Breeze technológiában a puhaság és a támogatottság egynsúlya valósul meg,...

424 990 Ft
matrac.hu
Matrac Passion Sealy

Sealy Passion 34 - Táskarugós Matrac

Az Egyesült Államokban fejlesztették ki Sealy matracokat, több évtizeddel ezelőtt. A Sealy az...

293 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Adventi matrac akció

Adventi ÁFA - mentes matrac akció

2018.11.29. Matrac.hu

Az adventi hétvégéken a NOVETEX Matrac Biomanufaktúra üzleteiben ÁFA nélküli matrac akciót tartunk, vagyis Önök helyett mi fizetjük a felnőtt matracok* ÁFÁját. 

Tovább

Fekete Péntek - Black Friday 2018 AKCIÓ a NOVETEX-nél

2018.11.19. Matrac.hu

2018-ban is megtartja a NOVETEX Matrac Biomanufaktúra november 23- 25. között a Black Friday matrac és ágy akcióját, mellyel idén számos ágyat illetve összes felnőtt matracunkat akár 27% kedvezménnyel viheti haza!

Tovább

Akciós matrac

ÁFA-mentes matrac akció 10.19.-11.04. között!

2018.10.18.

  2018. október 19. (Péntek) és november 04. (Vasárnap) között a NOVETEX Matrac Biomanufaktúra üzleteiben ÁFA nélküli napokat tartunk, vagyis Önök helyett ezen időszakban mi fizetjük a felnőtt matracok* ÁFÁját. 

Tovább


Tovább a cikkekhez