2012.11.13.
Szent Márton napi vigadalom
A népszokás úgy kívánja, hogy november 11-én libát kell enni. A Márton nap egyenlő a sült liba valamint az újborfogyasztással minden mennyiségben. Ez alatt jöhet a tollfosztás és minden egyéb játék... Folytatás a cikkben!
A népszokás úgy kívánja, hogy november 11-én libát kell enni. A Márton nap egyenlő a sült liba valamint az újborfogyasztással minden mennyiségben. Ez alatt jöhet a tollfosztás és minden egyéb játék, ami a kötődik a Márton napi hagyományokhoz.
Szent Márton története
Egy Márton nevezetű férfi - aki a koldusok és a katonák védőszentje volt a középkorban - az egyik legszentebb férfi volt. Már 12 éves korában annyira erős volt a hite, hogy Istennek szentelte az életét valamint az emberek védelmezésére. Amiért ilyen segítőkész volt jutalmul püspökké akarták választani, de Ő inkább a liba ólat választotta és ott rejtőzött el jóakarói elől. Köztudott ugye bár, hogy a libák sosem voltak csendesek és gágognak, ha kell, ha nem. Ez akkor sem történt másképpen így meglelték a férfit majd püspöké avatták.
Szent Márton napja
Ez a nap jelentette a parasztoknak az év végét. Ekkor kapták meg a munkájukért a jussukat és hozzá csaptak nekik egy jól felhizlalt szárnyast. Úgy tartották aki „Márton napi libát nem eszik, az egész évben éhezik.” Ezért ország szerte lakomákat, italozásokat tartottak, hogy a következő év is bőséges legyen mindenki számára. Ennek köszönhetően erőt, egészséget ettek, ittak magukba az emberek. Étkezés közben mókáztak. Volt, aki akár jósolt is némi csontdarabkából. Azt vallották, ha a liba csontja hosszú és fehér, akkor havas lesz az időjárás, ha barna és rövid, akkor zord hideg köszönt rájuk.
A november az újbor hava is. Nem csak a jól megtermett libákat fogyasztották, hanem az újonnan elkészült bort is.
Más bohókás szokások Márton napján
Az eszem iszomhoz társult a dinom dánom is. Így reggelbe hajló vígadásban vett részt a nép. Ezen a napon nem szabadott takarítani, mosni, sem mivel ha ezt megtették, akkor a következő évre marhavészt jósoltak a gazdának. Így az asszonyok kipihentebben ülhettek le az asztalhoz és élvezhették a táncos mulatságot.
Rendeztek Márton napi vásárokat is.
A pásztorok gyűjtötték és csokorba kötötték a vesszőt, melyet a gazdáknak adtak ajándékba, hogy az istálló ajtaja fölé tudják helyezni az állatok védelme érdekében valamint az állatok terelését ezzel hajtották végre a következő évben.
Mese világ
Libáknak nagy szerepük van a gyermekek mesefilmes életében is. Nézzük példaként a Vuk című mesét ahol a libuskák az ólból kiszökve bele kóstoltak a cefrébe majd a gazdájuk mérgelődve terelte őket a helyükre. Emlékezetes időszak volt Márton lúd utazása is. Esténként felcsendült egy jól ismert dallam, amely a gyermekeket a tévé elő kötötte:”Nils Holgenson ott repült Márton lúdon.” A fehér liba könnyedén illeszkedett be a vad ludak társaságába és repülték át Svédországot különböző kalandokat átélve Nilssel és pocokkal.
Gyermekek felvonulása
A kicsik az óvodában, iskolában lampionokat készítettek melyekbe gyertyát helyeztek és a Márton nap előtti este lampionos felvonulást szerveztek. Néha a gyerkőcök között megjelent egy lovas, aki piros kabátban Szent Márton püspökként tartott a menettel.
Íme, két különleges recept önnek és kedves családjának az ünnepre:
Pikáns libacomb
Hozzávalók:
4 libacomb
10 dkg aszalt szilva
2 jonatán alma
1 evőkanál paradicsompüré
só
bors
szegfűszeg
Elkészítés:
Az aszalt szilvát szegfűszeges – ízlés szerint cukros – vízben megfőzzük. Lecsöpögtetjük, kimagozzuk és összekeverjük a meghámozott, lereszelt almával. A libacombok bőrét késsel óvatosan fellazítjuk, az így nyert üregbe dugdossuk a gyümölcsöt. A húst sózzuk, borsozzuk és tepsibe fektetjük. Kevés vizet aláöntve, sütőben pirosra sütjük. A keletkező pecsenyelével gyakran locsolgatjuk. Ha megsült, a húst kivesszük, a pecsenyelevet paradicsompürével elkeverjük, kevés húslevest aláöntünk és felforraljuk. A húst a mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizzsel körítjük.
Narancsos lilakáposzta
Hozzávalók:
1/2 kg lilakáposzta
2 narancs
1/2 narancs leve
2-3 nyeletnyi Cointreau
1 fej lilahagyma
2-3 szegfűszeg
1 nagyobb fahéjrúd
1 csillagánizs
2 ek nádcukor
2-3 ek fehér balzsamecet
3 ek olívaolaj
nagy csipet só
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk, a hagymát finomra vágjuk, a két narancsot kifilézzük.
A hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a narancslikőrt, majd a cukrot is, és karamellizáljuk.
Beletesszük a káposztát, meglocsoljuk a balzsamecettel, a narancslével, hozzáadjuk a fűszereket és jól átforgatjuk.
Lefedve közepes tűzön, néha megkevereve, kívánt állagúra pároljuk.
Mikor kész, a tűzről lehúzva óvatosan hozzáforgatjuk a narancsfiléket (vigyázva, hogy ne törjenek össze).
Tálalás előtt kivesszük az egész fűszereket.
Készüljön szeretteivel a Márton napra. Üljék körül az asztalt gyermekeikkel, készítsenek lámpásokat, melyek a lakásban elhelyezve pompás fényáradatot ad ill. melegséget áraszthat a többiek szívébe. Ha felvonuláson vesz részt, fossza a tollat serényen, csak párnát ne készítsen belőle, hiszen rengeteg káros szennyeződés gyűlik fel a tollpárnában az idő folyamán.
Válasszon szintén természetes, de korszerűbb, modernebb anyagok felhasználásával készülő párnát, mint például a latex, memory, köles, tönköly, meggymag, kamilla, citromfű, levendula, borsmenta.
Tekintse meg az Ön és kedves családja részére a legmegfelelőbb párnákat a kellemes, regeneráló alvás érdekében!
Szerző: Kuglits Nikolett - NOVETEX Alvásszakértő
Ajánlott termékek
Deréktámasztó ágyrács franciaágyhoz ND Standard
Rugalmas, derékrésznél állítható ágyrács. Súlyhatár oldalanként: 130 kg. Franciaágyak...
Fix ágyrács 90x200 ND - Slim
Fix matractartó ágyrács. Súlyhatára 80 kg. Könnyített lécekből álló ágyrács,...
Memóriahabos - Anatómiai párna - párna oldalt, háton és hason fekvéshez 42x72x13
Az anatómiai párna kiváló formakövetésének köszönhetően tökéletesen alátámasztja a...
Castor 25 táskarugós hideghab matrac 90x200
A Castor 3 zónás hybrid matrac 90x200 egyszerre rugalmas és megfelelő tartást adnak a testnek....