Tel: +36 70 930 4040

Email: web@matrac.hu


Kezdőlap

2021.01.01.


Ossza meg!



Valentin nap 2021 - A szerelmesek napja

Forrás: http://www.csaladivilag.hu/valentin-nap-tortenete-es-hagyomanyai/

Valentin nap

Magyarországon a Bálint-nap az angolszász hagyomány mintájára terjedt el, amit angolul Valentin's Day-nek hívnak. Innen származik a Valentin-nap kifejezésünk is. Hazánkban jellemzően az 1990-es évektől ezen a napon a szerelmesek köszöntik, ajándékozzák egymást szeretetük kimutatását jelképező tárgyakkal, üzenetekkel. Bálint napjához – amit mára sokan csak Valentin napnak neveznek – számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik.


 

Valentin nap 2021

A Valentin nap eredete

 

Valentin-nap a Római Birodalom idejére vezethető vissza. Az ókori Rómában, február 14.-e Juno tiszteletére adott ünnepség volt. A következő napon, február 15.-én kezdődött Luperkalia ünnepe.

 

Az egyszerű nép fiatal férfiainak és lányok élete szigorúan el volt választva egymástól. Azonban a Luperkalia fesztivál előestéjén, papírra írták a római lányok neveit és egy üvegbe tették őket. Minden fiú kihúzott egy papírt és a rajta szereplő lány lett a partnere a fesztivál alatt. A fiatalok párosítása néha egész évre szólt, és gyakran szerelem, majd házasság lett belőle.

 

II. Claudius császár uralkodása alatt Róma számtalan véres és népszerűtlen kampány részese lett. A kegyetlenségéről híres Claudius nehezen szerzett katonákat, akik csatlakozhattak volna seregéhez. Úgy vélte, ennek legfőbb oka az, hogy a római férfiak nem akarták elhagyni szeretteiket és családjukat. Claudius egy rendelet által törölte az összes házasságot és jegyességet a birodalomban, hogy, ezáltal megerősítse csapatait. Szent Valentin jóságos és romantikus római pap volt ebben az időben, aki titokban párokat adott össze, mely cselekedetek miatt február 14.-én halt mártírhalált, 270 körül

 

 

 

 

.Valentin nap 2021

Bálint napi hagyományok, népszokások, babonák

 

Bálint napjához – amit mára sokan csak Valentin napnak neveznek – számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik. Ezen szokások legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy csupán megtartsák szerelmüket, életük párját.

Ha lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Amint megvolt a “jelölt”, újabb praktikákra volt szükség, magukba bolondítsák a fiút. Egy pontosan kilencmagú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztos volt. Másik módszer szerint a kiszemelt fiú lábnyomát a hóból vagy sárból felvéve a küszöb alá kellett ásni, majd a házba csalogatni az illetőt, aki a küszöböt átlépve hamarosan megkéri a lány kezét.

Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon tudhatták meg a lányok és fiatal feleségek. Például egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható volt, hogy hány gyermeke lesz valakinek.

 Bálint-napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz, ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.

Egyszerűbb babonák is kötődnek Valentin napjához, például a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.

 

 

 

 

Ha kedvesednek még keresed a megfelelő ajándékot, van egy ötletünk számodra!

 

Egy szív alakú párnával biztosan lenyűgözöd a párodat, és a hálószobátokban vagy a kanapén is biztosan jól fog mutatni egész évben.

 

 

Szerző: matrac.hu

Ossza meg!



Ajánlott termékek


100 napos visszavásárlási garancia! gázrugós emelővel
Ágyrács 100x200 fix gázrugós - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Ágyrács 100x200 ND fix gázrugós Standard

Fix ágyrács matractartó. Súlyhatár 110 kg. Gázrugós kiemelőszerkezet segíti, hogy...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
tollpárna - pehelypárna
Pehely párna, nagypárna, 70x90 párna, tollpárna NOVETEX matrac - Ágyban a legjobb!

Pehely párna - toll párna - 70x90 nagypárna

A tökéletes pihenés titka, kiváló minőségű 70x90 pehelypárna, a jó alváshoz...

34 990 Ft
matrac.hu
100 napos visszavásárlási garancia!
Tempur Hybrid matrac Supreme - NOVETEX - Ágyban a legjobb! 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200

TEMPUR Hybrid Supreme 21 memóriahabos rugós matrac

Tempur matrac, Hybrid Supreme 21 memóriahabos matrac. Tökéletes nyomáscsökkentő hatása...

Kérjen ajánlatot
matrac.hu
100 napos visszavásárlási garancia!
Fix ágyrács keretes ST 80x200 - NOVETEX - Ágyban a legjobb!

Fix ágyrács 80x200 keretes ST

Fix matractartó ágyrács. Súlyhatár 150 kg. Maszív, stabil alátámasztást biztosító...

34 990 Ft
matrac.hu

„Mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.”– Maugham

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? - Ágyban a legjobb!

Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac?

2020.09.10. Matrac.hu

  Milyen matracot válasszak? Milyen a legjobb matrac? A legjobb matrac alátámaszt, kényelembe helyez, pihentet. Mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart. A legjobb matrac az, amibe alig várod, hogy belehuppanj és amiből nem is akarsz reggelente felkelni. Sőt néha még délben sem…  Na, ezt keresd! Próbáld ki a boltban, majd élj az otthoni próba lehetőségével! Használd ki a 100 napos visszavásárlási garanciát, vagy válassz extra garanciával...

Tovább

VIROCLEAN –  matrachuzat vírusaktivitás csökkentő kezeléssel

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel

2022.02.08. Matrac.hu

VIROCLEAN – matrachuzat vírus-aktivitás csökkentő kezeléssel. Olyan kezelést fejlesztettünk ki, amely csökkenti a vírusaktivitást és antibakteriális. A COVID-19 járványhelyzet arra tanított bennünket, hogyan próbáljuk elkerülni a fertőzéseket, és hogyan őrizhetjük meg egészségünket. A Lava Textiles erre ad választ egy innovatív kezeléssel, amely egyesíti az antibakteriális tulajdonságokat a vírusaktivitást csökkentő hatással.

Tovább

Legjobb matracok

Legjobb matracok - Legnépszerűbb matracaink

2021.11.16. Matrac.hu

Tudjuk, hogy a matracok kínálata óriási és sokan nem biztosak választásukban. Hagyatkozzon sokéves tapasztalatunkra és válassza ki új matracát gyorsan a felsorolt legnépszerűbb matracaink közül! Milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a matracot? Segítünk a választásban! Ezt a rövidebb cikket akkor ajánljuk, ha kutatómunka nélkül, önállóan szeretné gyorsan kiválasztani új matracát.        

Tovább


Tovább a cikkekhez

Alphabed Matrac Kft. 2024 | ÁSZF

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.